Politika

[ Izvor: TV Prva ]

18. 12. 2020. 22:05 14

Vučić: Do 2022. i izbora nećemo priznati Kosovo

"Do aprila 2022. godine, kada će biti predsednički izbori, sigurno se neće dogoditi da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je večeras gost televizije Prva, u emisiji "Prva tema". Pored njega, gosti su i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.

Akcenat emisije je na odnosima u regionu 25 godina posle Dejtonskog sporazuma. Na pitanje da li Dejtonski sporazum treba sada menjati, profesor Visković je odgovorio:

- Jeste jer BiH ne funkcionišu kao država, kao što bi i trebalo.

Sa Viskovićem se složio Antonijević, a Vučić se nadovezao:

- O Dejtonskom sporazumu se pitaju tri konstutitivna naroda u BiH, a ne ni Igmanska inicijativa, a ni predsednik Srbije - rekao je Vučić na početku na putanje da li Dejtonski sporazum treba menjati.

Zatim je govorio o stavovima po pitanju priznanja Kosova i Metohije.

- Mislim da je bolje pitanje da li se zalažete za priznanje ili nepriznavanje nezavisnosti Kosova. Tada bi odgovor bio da, da i ne. Do aprila 2022. godine, kada će biti izbori, to se sigurno neće dogoditi - rekao je Vučić, odgovarajući drugim gostima u emisiji.

Vučić je rekao da je Srbija vojno neutralna te da misli da je to najbolja opcija. Upitan da li će Srbija ući u NATO on je rekao da neće.

- U pravu su i gospodin Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, ali kada postavit konkretno pitanje, nećete dobiti konkretan odgovor - rekao je Vučić.

On je naveo da postoje pokušaji da se otmu nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje. Kako je naveo, njegovo pitanje za sve koji se time igraju na nivou sveta, a pitao je to i Angelu Merkel bar tri puta.

- Pitao sam je direktno – a šta to znači, znam da je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Sprskoj - rekao je on.

Vučić je rekao i da je jasno da se teži ukidanju Republike Srpske, a naveo je i da postoji plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Republici Srpskoj.

Vučić je izjavio da poštuje teritorijalni integritet BiH, te da se trudio i dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga kako je snajperom gađao i ubijao u Sarajevu, ćutao i uvek pružao ruku, jer misli da BiH treba da budu najbolji.

- Sa druge strane, ja ne mislim da je pozicija Bošnjaka lagodna. Oni su na teritoriji BiH jedini koji su stradali više od Srba. Moramo da pokažemo pijetet prema žrtvama. Hteli smo da gradimo najbolje odnose, kroz razmenu, gradnju pruga, puteva… Tu primedbu da ne pominjem suverenitet iznosi Bakir Izetbegović. Nemam problem da govorim o njemu. Taj suverenitet je kad je reč o BiH podeljen na dva entiteta, kao i odnos centralne vlasti i dva entiteta. Nikakvih zlih namera nije bilo - rekao je Vučić.

Vučić se nakon priča o Dejtonskom sporazumu prebacio na priču o tome "sa kakvim se napadima suočava".

- U ponedeljak, tri najtiražnija hrvatska lista su objavila tri autorska teksta protiv mene. Jeste li vi ikada čuli, da u jednoj zemlji budu tri autorska teksta protiv predsednika druge zemlje. Nikada! To su skinuli u utorak, a danas su ga ponovili. Nema tu ličnih uvreda, to su njihova politička sagledavanja, i ja to prihvatam. A šta bi mislite zašto je to tako. Zato što Srbija više nije bašibozuk, već ide napred silovito. Iduće godine u ovo vreme mi ćemo prvi put prestići Hrvatsku po bruto društvenom proizvodu - rekao je Vučić.

A onda, ponovo priča o tome da članovi Srpske napredne stranke pre 2012. godine nisu mogli nigde da gostuju, što je demantovano prošle nedelje na društvenim mrežama, gde su se pojavile desetine inserata Vučićevih gostovanja dok je SNS bila u opoziciji.

- Sada je mnogo drugačija medijska situacija nego što je bila pre 2012. godine. Sada imate situaciju ne da nijedan nedeljnik nije na našoj strani, već ne pišu ni realno. U dnevnim listovima je odnos možda 60:40 u korist SNS - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati