Politika

Direktno.rs

27. 11. 2020. 15:15 2

"SNS postepeno ukida autonomiju Vojvodine"

"Srpska napredna stranka je u završnoj fazi ukidanja vojvođanske autonomije. Mnoge nevladine organizacije imaju veći uticaj od Skupštine i Pokrajinske Vlade. Taj proces započet je 2012 godine, a poslednjih godina ekonomskom devastacijom resursa APV taj proces se privodi kraju. Na udaru je poljoprivredno zemljišne, šumska područja i vodni resursi", ističe Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret povodom današnjeg suđenja u Upravnom sudu u Novom i javno izraženog revolta banatskih poljoprivrednika povodom davanja 76.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u zakup na 30 godina kompanijama Tenis i Fud planet.

- U ovom poslu ekonomske devastacije i ukidanja autonomije Vojvodine imaju svesrdnu pomoć SVM-a i SPS-a, a u Novom Sadu i još nekim gradovima u Vojvodini i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Pokrajinski sekretari izvršavaju naloge centrale SNS-a. Trenutno su na udaru poljoprivredne površine koje je SNS vlast planira da ustupi nemačkoj kompaniji Tenis i to 75000 hektara i Fud planetu 1500 hektara. To će uništiti više stotina
poljoprivrednih gazdinstava u Banatu i dovesti do daljnje depopulacije ovog dela Vojvodine - naveo je Veselinović.

Ipak, kako je istakao, nije to jedini štetan projekat Srpske napredne stranke.

- U toku su i drugi štetni SNS projekti u Vojvodini poput plana pomeranja odbrambenog nasipa kod Novog Sada, gde se planira izgradnja Novog Sada na vodi, kao i uzurpacija Fruške gore od strane vlasnika iste kompanije -Galens. Ljude koji žive u Vojvodini za takve važne stvari niko ne pita. Putna infrastruktura u Vojvodini je u zaostatku za ostatkom zemlje. Stanje zagadenja kanala Dunav-Tisa-Dunav je katastrofalno. Pokrajinski funkcioneri dobili su ulogu feudalnih namesnika. Strani latifundisti više se pitaju nego lokalne samouprave u Vojvodini. Najbolje poljoprivredno zemljište u Bačkoj već je u rukama stranaca ili SNS pogodnih "investitora". Vojvođanske institucije su dobile značaj nevladinih organizacija jer ne odlučuju ni o čemu - ističe Veselinović.

Lider Pokreta za preokret dodaje da to ne bi bilo moguće da se poštuje vojvođanska autonomija, jer bi onda o tim stvarima neko pitao ljude koji žive u Vojvodini. Za njega je dokaz tome i činjenica da nije donet zakon o finansiranju APV, a da se pokrajinski budzet svodi na finansiranje plata, kao i da se sa SVM-om pregovara o pravljenju okruga po nacionalnom ključu. To, prema mišljenju Veselinovića, nikada nije bila želja ljudi koji žive u Vojvodini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati