"SNS postepeno ukida autonomiju Vojvodine" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

27. 11. 2020. 15:15 2

"SNS postepeno ukida autonomiju Vojvodine"

"Srpska napredna stranka je u završnoj fazi ukidanja vojvođanske autonomije. Mnoge nevladine organizacije imaju veći uticaj od Skupštine i Pokrajinske Vlade. Taj proces započet je 2012 godine, a poslednjih godina ekonomskom devastacijom resursa APV taj proces se privodi kraju. Na udaru je poljoprivredno zemljišne, šumska područja i vodni resursi", ističe Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret povodom današnjeg suđenja u Upravnom sudu u Novom i javno izraženog revolta banatskih poljoprivrednika povodom davanja 76.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u zakup na 30 godina kompanijama Tenis i Fud planet.

- U ovom poslu ekonomske devastacije i ukidanja autonomije Vojvodine imaju svesrdnu pomoć SVM-a i SPS-a, a u Novom Sadu i još nekim gradovima u Vojvodini i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Pokrajinski sekretari izvršavaju naloge centrale SNS-a. Trenutno su na udaru poljoprivredne površine koje je SNS vlast planira da ustupi nemačkoj kompaniji Tenis i to 75000 hektara i Fud planetu 1500 hektara. To će uništiti više stotina
poljoprivrednih gazdinstava u Banatu i dovesti do daljnje depopulacije ovog dela Vojvodine - naveo je Veselinović.

Ipak, kako je istakao, nije to jedini štetan projekat Srpske napredne stranke.

- U toku su i drugi štetni SNS projekti u Vojvodini poput plana pomeranja odbrambenog nasipa kod Novog Sada, gde se planira izgradnja Novog Sada na vodi, kao i uzurpacija Fruške gore od strane vlasnika iste kompanije -Galens. Ljude koji žive u Vojvodini za takve važne stvari niko ne pita. Putna infrastruktura u Vojvodini je u zaostatku za ostatkom zemlje. Stanje zagadenja kanala Dunav-Tisa-Dunav je katastrofalno. Pokrajinski funkcioneri dobili su ulogu feudalnih namesnika. Strani latifundisti više se pitaju nego lokalne samouprave u Vojvodini. Najbolje poljoprivredno zemljište u Bačkoj već je u rukama stranaca ili SNS pogodnih "investitora". Vojvođanske institucije su dobile značaj nevladinih organizacija jer ne odlučuju ni o čemu - ističe Veselinović.

Lider Pokreta za preokret dodaje da to ne bi bilo moguće da se poštuje vojvođanska autonomija, jer bi onda o tim stvarima neko pitao ljude koji žive u Vojvodini. Za njega je dokaz tome i činjenica da nije donet zakon o finansiranju APV, a da se pokrajinski budzet svodi na finansiranje plata, kao i da se sa SVM-om pregovara o pravljenju okruga po nacionalnom ključu. To, prema mišljenju Veselinovića, nikada nije bila želja ljudi koji žive u Vojvodini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Negde u Rusiji...

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati