Politika

[ Izvor: Beta ]

12. 11. 2020. 19:51 3

Kosovsko ministarstvo: Vučić preti ratom

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da smatra otvorenom pretnjom novim ratom na Balkanu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je uporedio odnos Beograda i Prištine sa sukobom u Nagorno-Karabahu i navelo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tek nakon što Kosovo postane član NATO.

U saopštenju, kosovsko ministarstvo je ocenilo da Kosovo nije Nagorno-Karabah, da nema zamrznutog sukoba i da će Kosovo pojačati napore za članstvo u NATO-u, "a tek tada treba da nastavi dijalog sa Srbijom".

- Vučićeva reakcija i namerna upoređivanja jasno pokazuju nameru da se destabilizuju i stvore nove tenzije u balkanskom regionu - piše Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Ministarstvo navodi da je "učešće regularnih srpskih vojnih snaga u Belorusiji opšte poznato", da su srpski vojnici "aktivno umešani" u sukob u Ukrajini i da je bilo i međunarodnih izveštaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

- Očigledno je i jasno da su se Rusija i Srbija, nakon što se nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao "posrednik" za rešavanje ovog sukoba u sistemu "zavadi pa vladaj", kao glavni snabdevači oružjem u ovom oružani sukob pokušava povući takve paralele kako bi opravdao militarizaciju i naoružao svoju vojsku oružjem nespojivim sa NATO-om - istaklo je Ministarstvo.

Kosovsko ministarstvo je dodalo da su svi "rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbednost u regionu" neprihvatljivi su za Kosovo, da su u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrednostima.

- I propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine - navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt "kada ga neko odmrzne" može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne "ranije nego kasnije" i da "u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob" te da se "moraju izvući pouke iz 1990-ih" godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati