Politika

Direktno.rs

24. 05. 2020. 21:59 2

"Ništa dobro nećete doneti ako uđete u razoreni parlament"

Predsednik Pokreta Dveri i jedan od članova Saveza za Srbiju istakao je u gostovanju u emisiji "Utisak nedelje" da niko, pa ni Pokret slobodnih građana neće učiniti ništa dobro ovoj zemlji ukoliko uđe u već razoren parlament. Osim Obradovića, gosti emisije bili su profesorka u penziji i član političkog saveta PSG-a Srbijanka Turajlić, kao i pozorišna rediteljka Milica Kralj.

- Pored sedam, osam kilograma, izgubio sam i iluzije da će se nešto promeniti što se tiče izbornih uslova i demokratije u Srbiji. Imao sam vremena da izvučem pouke i da bolje sagledam i sebe i druge, da se pročistim sa duhovne i hrišćanske strane. Pored osnovnog motiva da se solidarišem sa profesorom Ševarlićem sa zahtevom za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, želeo sam da smirim sebe, a onda i da obrazložim svoj vapaj jer sam shvatio da sam počeo da mrzim i to je bio trenutak da se zaustavim i preispitam način borbe protitv aktuelne vlasti. Poslanički mandat sam završio kako sam i počeo, odbranom Ustava. Počeo sam one noći kada sam sprečavao da se desi izborna krađa, a završio sam na stepeništu u odbrani demokratije - rekao je Obradović na početku emisije.

On je dodao da osim pto su ga podržavali saborci iz opozicije, podržao ga je i veliki broj političkih neistomišljenika.

- Osećam obavezu prema svemu tome i treba da idemo ka dijalogu unutar opozicije i unutar javnosti. Moja polazna osnova je to da smo mi iz Dveri drugačiji. Mi smo konzervativna, patriotska, ali hrišćansko-demokratska opcija. Građanska javnost mora da prihvati hrišćansko-demokratsku opciju. Gospođa Turajlić kaže: "Ako Boško dođe posle Vučića, neću da idem na proteste". Naša opcija postoji u svakoj evropskoj zemlji i mi kao takvi moramo da budemo garant demokratskih vrednosti, prava drugih na sopstveno mišljenje i izražavanje. Garantujemo poštovanje Ustava, demokratiju, slobodu medija i slobodu izbora - kazao je lider Dveri.

Srbijanka Turajlić istakla je da sve pristalice opozicije moraju da se dogovaraju, a ne da se međusobno napdaju.

- Neprekidno slušamo šta ne valja kod Vučića. Gde god da odemo, mi za džabe trošimo vreme pričajući ljudima o onome što oni znaju i znaju više nego što možemo da im dočaramo. Došli smo u čudnu fazu. Gospodin Kovčević je rekao da na izbore idu oni koji su neinteligentni ili za cilj imaju nešto lukrativno. To dolazi od onih sa kojima mi teoretski treba da delimo cilj. Šta će doći onda od onih sa kojima ne delimo zajednički cilj. Ne možemo da sednemo i da se dogovorimo o onome što želimo.

Pozorišna rediteljka Milica Kralj rekla je da ne veruje akterima koji su već dugo na političkoj sceni i da svaki politički akter mora da je ubedi u čistotu namera.

- Poslanici 20 godina žele da me ubede da će braniti moje pravo. Što se tiče PSG htela bih da čujem program rešenja problema dramskih umetnika, ekonomskih problema, problem pitanja Kosova. Samo slušam ko je kome poslao SMS poruku. Objasnite nam vaš program - kazala je ona.

Obradović je potom još jednom objasnio svoju borbu:

- Probao sam sve. Parlamentarnim, nepralamentarnim metodama, metodama građanske neposlušnosti. Nema protesta na kom nisam bio. To iskustvo unipštene parlamentarne demokratije važan je razlog za bojkot. Ništa PSG neće doneti ako uđe u razurenu i zarobljenu Narodnu skupštinu. Kroz ideju aktivnog bojkota moramo da se izborimo za odlaganje rizičnih i protivustavnih izbora. Ne možete skupljati potpise pre pandemije na jedan način, a posle toga na drugi. To znači da nemamo Ustavni sud. Ne možete dati legitimitet razorenom ustanovnom poretku gde ne funkcioniše Ustavni sud.

Za razliku od Obradovića, koji je rekao da se neće pozivati na poslanički imunitet usled poziva tužilaštva, Srbijanka Turajlić je istakla da bi se pozivala na imunitet sve dok tužilaštvo ne počne da radi svoj posao.

- Ja bih se pozvala na poslanički imunitet sve dok tužilaštvo ne počne da radi, dok se ne oglasi u slučaju helikoptera, Savamale, pogibije gospođe na naplatnoj rampi... Tek tada bih prestala da se pozivam na poslanički imunitet. S ovakvim tužilaštvom nemamo ništa, a kada počnu da rade svoj posao, evo i mene pred tužilaštvom, nema poslaničkog imuniteta, nema ničega.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati