Politika

[ Izvor: Beta ]

31. 03. 2020. 13:43 0

Čupić i Prvanović za "Vladu građanskog i državnog spasa"

Profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić i naučni savetnik u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović zatražili su danas hitno formiranje "Vlade građanskog i državnog spasa" jer je vlast, kako su ocenili, pokazala "svu svoju neodgovornost i nekompetentnost" u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Oni su u zahtevu naveli da "iako je bilo jasno da je samo pitanje dana kada će se zaraza pojaviti i u Srbiji, nikakve pripremne radnje nisu bile preduzete".

- Ne samo da se nije reagovalo blagovremeno, već je državni vrh povukao skandalozni i po bezbednost opasan potez ubeđjivanja građana u bezopasnost virusa. Indolentno ponašanje vlasti je svoj vrhunac imalo u organizovanju zbora radnika u Krušiku, kao i u nesprečavanju masovnih okupljanja građana prilikom potpisivanja podrške za izborne liste raznih političkih stranaka - naveli su Čupić i Prvanović u zahtevu.

Ocenili su da je vlast krenula sa drugačijim pristupom prema epidemiji "tek nakon i samo zato što su saznali da im zbog ovakvog neodgovornog ponašanja opada rejting".

- Tretirajući epidemiološku situaciju isključivo kao pogodan teren za političku propagandu, garnitura na vlasti je uvodila mere sprečavanja širenja zaraze kalkulantski, pre svega vodeći računa o svojoj političkoj popularnosti. Neophodne mere su neopravdano odlagane i donošene sa nerazumnim kašnjenjem, a drastičan primer je odlaganje trenutka zatvaranja vrtića, škola i fakulteta - ocenili su Čupić i Prvanović.

Optužili su predstavnike vlasti, a posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su "zloupotrebljujući zabrinutost javnosti zbog epidemije, koristili svaku priliku za ličnu promociju i političku propagandu, ostavljajući građane uskraćenim za kompetentna mišljenja nadležnih stručnjaka".

- Vanredno stanje je iskorišćeno kao paravan za potpuno ukidanje demokratije i bilo kakve javne debate o aktuelnoj situaciji. Predsednik Srbije je ranije kršio Ustav prekoračujući ovlašćenja koja mu on daje, a sa uvođnjem vanrednog stanja Ustav biva skoro potpuno suspendovan - ocenjuje se u zahtevu.

Dodaje se da bi "Vlada građanskog i državnog spasa" iskreno i odgovorno brinula o zdravlju i životima građana" uz konsultovanje stručnjaka, da bi pripremila "ozbiljan i utemeljen plan za dugoročno delovanje" u cilju "sprečavanja propasti srpske ekonomije" i da bi "vratila slobodu medijima i radila na oporavku i razvoju demokratskih principa i sloboda".

- Konsekventno, Vlada građanskog i državnog spasa bi pripremila fer uslove za slobodne i demokratske izbore čime bi zaokružila svoj rad na spasavanju našeg naroda i države od propasti - naveli su Čupić i Prvanović i pozvali građane da podrže taj zahtev putem sajta https://www.peticije.online/258557.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati