Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: Beta ]

31. 03. 2020. 13:43 0

Čupić i Prvanović za "Vladu građanskog i državnog spasa"

Profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić i naučni savetnik u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović zatražili su danas hitno formiranje "Vlade građanskog i državnog spasa" jer je vlast, kako su ocenili, pokazala "svu svoju neodgovornost i nekompetentnost" u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Oni su u zahtevu naveli da "iako je bilo jasno da je samo pitanje dana kada će se zaraza pojaviti i u Srbiji, nikakve pripremne radnje nisu bile preduzete".

- Ne samo da se nije reagovalo blagovremeno, već je državni vrh povukao skandalozni i po bezbednost opasan potez ubeđjivanja građana u bezopasnost virusa. Indolentno ponašanje vlasti je svoj vrhunac imalo u organizovanju zbora radnika u Krušiku, kao i u nesprečavanju masovnih okupljanja građana prilikom potpisivanja podrške za izborne liste raznih političkih stranaka - naveli su Čupić i Prvanović u zahtevu.

Ocenili su da je vlast krenula sa drugačijim pristupom prema epidemiji "tek nakon i samo zato što su saznali da im zbog ovakvog neodgovornog ponašanja opada rejting".

- Tretirajući epidemiološku situaciju isključivo kao pogodan teren za političku propagandu, garnitura na vlasti je uvodila mere sprečavanja širenja zaraze kalkulantski, pre svega vodeći računa o svojoj političkoj popularnosti. Neophodne mere su neopravdano odlagane i donošene sa nerazumnim kašnjenjem, a drastičan primer je odlaganje trenutka zatvaranja vrtića, škola i fakulteta - ocenili su Čupić i Prvanović.

Optužili su predstavnike vlasti, a posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su "zloupotrebljujući zabrinutost javnosti zbog epidemije, koristili svaku priliku za ličnu promociju i političku propagandu, ostavljajući građane uskraćenim za kompetentna mišljenja nadležnih stručnjaka".

- Vanredno stanje je iskorišćeno kao paravan za potpuno ukidanje demokratije i bilo kakve javne debate o aktuelnoj situaciji. Predsednik Srbije je ranije kršio Ustav prekoračujući ovlašćenja koja mu on daje, a sa uvođnjem vanrednog stanja Ustav biva skoro potpuno suspendovan - ocenjuje se u zahtevu.

Dodaje se da bi "Vlada građanskog i državnog spasa" iskreno i odgovorno brinula o zdravlju i životima građana" uz konsultovanje stručnjaka, da bi pripremila "ozbiljan i utemeljen plan za dugoročno delovanje" u cilju "sprečavanja propasti srpske ekonomije" i da bi "vratila slobodu medijima i radila na oporavku i razvoju demokratskih principa i sloboda".

- Konsekventno, Vlada građanskog i državnog spasa bi pripremila fer uslove za slobodne i demokratske izbore čime bi zaokružila svoj rad na spasavanju našeg naroda i države od propasti - naveli su Čupić i Prvanović i pozvali građane da podrže taj zahtev putem sajta https://www.peticije.online/258557.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Neka nova matematika

Zoran Živković [03.06.2020.]

Video dana

Jermeni čuvaju svoju prodavnicu negde u Americi

Anketa

Da li je ulazak Srpske liste u Vladu Kosova izdaja?

Rezultati