Politika

Direktno.rs [ Izvor: Dveri.rs ]

25. 02. 2020. 13:33 0

Nastavak suđenja Obradoviću zbog organizacije protesta u Beogradu

Danas je u Prekršajnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje narodnom poslaniku i predsedniku Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću zbog organizacije protestne šetnje centralnim ulicama Beograda na velikom opozicionom protestu „Svi kao jedan“ koji je održan 13. aprila prošle godine.

Naime, u ime potpisnika „Sporazuma sa narodom“, Boško Obradović, tada predsedavajući Saveza za Srbiju, bio je ovlašćena osoba ispred organizatora protesta koji je održan ispred Doma Narodne skupštine. Pred isti sudom vodi se i drugi postupak protiv Obradovića zbog organizacije „Slobodne zone“ u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije od 4. maja.

Ovim povodom, narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je:

- Današnje suđenje narodnom poslaniku opozicije predstavlja pravu sliku zašto u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore i zašto su bojkot izbora na svim nivoima i građanska neposlušnost jedini pravi odgovor ovom nenormalnom i nedemokratskom režimu. Podsetiću javnost da predsednik SNS skoro u svakoj svojoj izjavi ističe da u Srbiji može slobodno da se šeta na svim protestima, a onda kao i uvek kada je Vučić u pitanju u praksi bude sve suprotno tome i stižu jedna za drugom prekršajne prijave i kazne opozicionim aktivistima i organizatorima protesta iz Dveri i Ne davimo Beograd. Ono što je sigurno - neće nas zaplašiti niti zaustaviti. Što bude veći progon opozicije – to će biti bliži kraj ove vlasti! Vučić je zapravo već pao - samo što mi nismo ustali - kazao je Obradović i dodao:

- Ova vlast počiva na strahu i pretnjama građanima i biračima. Oslobođenje od straha je početak slobode, kao što smo to videli na primeru Crne Gore. Ta reka slobode preliće se i u Srbiju i zato je vladajući režim sve nervozniji. Ja mogu da im obećam da će im se pravedno i pošteno suditi za sva učinjena krivična dela i vlast treba da predaju mirno, a ne da je brane po svaku cenu kao njihov politički brat blizanac Milo Đukanović u Crnoj Gori. Istorijska pravda bi bila da Vučić i Milo ove godine padnu sa vlasti u paketu - zaključio je Obradović.

Na reči Boška Obradovića nadovezao se i advokat Vladimir Todorić, koji je rekao da su sve učestalije prijave i presude protiv opozicionih poslanika iako njih ekspresno štiti Ustav i Zakon o Narodnoj skupštini po kome se protiv njih ne može voditi postupak po kome može biti izrečena kazna zatvora.

- Međutim, to kao da ne postoji za opozicione poslanike, dok se isti zakon primenjuje na poslanike vladajuće stranke. To je jedan od sigurnih znakova da idemo ka modelu Đukanovićeve Crne Gore gde će se poslanici opozicije hapsiti, prebacivati u „marice“, biti pritvarani iako ih Ustav i sud štite. I mi tome moramo stati na put. To je, verovatno, jedan scenario koji se sprema i u Srbiji i to sve pod obrazloženjem reformi, približavanja Zapadu, a predstavlja gušenje opozicione reči. Ukoliko sud u postupku protiv Boška Obradovića dozvoli da se nastavi prekršajni postupak, on će direktno na taj način pogaziti ustavnu zabranu, odnosno garanciju poslaničkog imuniteta. A prema tome, potpuno se guši i obesmišljava cela Narodna skupština - naglasio je Todorić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati