Politika

Direktno.rs

14. 02. 2020. 21:54 6

Tepić: Srbija je na ivici građanskog rata!

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić govorila je u emisiji "Crvena linija" o predstojećem bojkotu parlamentarnih izbora, izlasku većeg dela opozicije iz parlamenta, kao i to kakva je atmosfera na plenumskim zasedanjima u Skupštini Srbije.

Tepić je istakla da su predstavnici vlasti lukavim sredstvima pokušali da nateraju opoziciju da se vrati u poslaničke klupe, ali da uprkos tome što su poneki to učinili, ne vlada bolja atmosfera u parlamentu, naprotiv...

- Opozicioni poslanici relevantne opozicije koji su u bojkotu već više od godinu dana pozivani su i na neke ozbiljnije teme što je trebalo da bude mamac da se mi vratimo u Skupštinu Srbije, kao što je recimo rasprava o Kosovu i Metohiji. Međutim, ja nisam primetila da se povratak nekih poslanika koji se dogodio u međuvremenu odrazio na život u Srbiji tako da je nekom bolje. Zbog toga mi smo odlučni u bojkotu, ne samo plenumskih zasedanja, već i izbora najavljenih za april - rekla je potpredsednica SSP-a na N1.

Parlamentarnog života u Srbiji, kaže ona, jednostavno nema i da je on iščezao još pre osam godina.

- Ne smatramo da u ovako nenormalnoj državi kao što je Srbija, da u ovako trenutno devijantnom društvu vi možete imati parlamentarni život. Parlamentarizam je ubijen u Srbiji još 2012. čim je crveno-crna koalicija počela da osvaja ovu zemlju na najgori moguće način uzurpirajući poluge ne samo vlasti nego i sistema. Parlament je prestao da bude mesto debate i pretvorio se u najgore obračune, ne samo sa pristalicama opozicije, već i sa svima. Novinarima, sudijama, profesorima Univerziteta, bilo kim ko kritikuje vlast.

Marinika Tepić podsetila se trenutaka kada je bila izložena svakakvim uvredama od poslanika SNS-a, kao i onih koji su naklonjeni vladajućoj strukturi. 

- Nosim neslavnu titulu najkažnjavanije poslanice pre nego što smo ušli u bojkot, ali to je neprepričljivo u ovako kratkom vremenu. Te opomene sa kojima smo se sretali, ne postoje nigde. Recimo, u dva minuta umela sam da dobijem tri opomene samo zato što postavljam pitanje. Prvo smo bili šikanirani jer nam je bilo onemogućeno da repliciramo i govorimo ono što mislimo, a onda i sve ostale zloupotrebe. Nisam sklona tome da verujem da učešćem u cirkusu i nakaradnom parlamentu koji je sve samo ne parlament.

Tepić kaže da opozicioni poslanici nisu imali priliku da dopru do građana, jer su, kaže, konstantno ućutkivani u Skupštini, a kap koja je prelila čašu bilo je prebijanje potpredsednika SSP-a Borka Stefanovića krajem 2018. godine u Kruševcu.

- Građani nisu mogli da čuju naš politički stav jer smo mi zaista bili šikanirani i ućutkivani pune tri godine. Prvo smo odlučili da se priključimo građanima na ulici nakon što je moj kolega Borko Stefanović jedva izbegao smrt prebijanjem na ulici. Nakon toga smo potpisali sporazum sa narodom obavezujući da ćemo bojkotovati naličje parlamenta, izbore. Vi imate takozvani parlament koji ne služi građanima. Ne služi čak ni nama poslanicima, već služi samo jednom čoveku, kao što mu služi i cela država i ceo taj ilustrator bi se moglo svesti na ono što je on radio i pre 20 godina. Vučić i njegova perjanica Maja Gojković, koja je spletom nesrećnih okolnosti predsednica Skupštine, jesu generatori govora mržnje, huškanja, podele građana, isto ono što su radili pre 20 godina, s tim što to sada ne usmeravaju na susede, već na našu unutrašnju javnost i dele građane držeći ih u neprekidnom vanrednom stanju. Bojim se da smo mi na ivici građanskog rata koji jedino što nije proglašen.

Kakva je danas slika parlamenta, tvrdi ona, takva će biti i slika izbora.

- Ovo vam je slika i prilika devijantnog društva u Srbiji koje se ogleda kroz parlament, a to vam je opet slika i prilika da su nenormalni izbori jer oni rađaju sve ove koji su u parlamentu. Zanimljivo mi je to da Martinović komentariše da nema mesta seksizmu i zanimljivo mi je da SNS nije branio svoju ministarku u trenucima skandala, a još gore kada se to dešavalo nama, poslanicama opoziije. Pre dve godine nakon presude Vojislavu Šešelju, zahtevala sam od Republičke tužiteljke Zagorke Dolovac da inicira zabranu rada SRS-a jer Šešelj je govorio da bi sve ono za šta je osuđen radio kao predstavnik SRS. Orila se sala od psovki, dobacivanja, najvulgarnijih uvreda. Maja Gojković, koja je takođe žena, okrenula je glavu na drugu stranu i rekla da ništa ne čuje.

Tepić tvrdi da bojkot nije idealno rešenje, ali je jedino moguće u ovim okolnostima.

- To je vrsta pritiska koja će dati rezultate. Uključili su se i predstavnici međunarodne zajednice, mada moram da kažem da mi je interesantno kako ti predstavnici evrodelegacije dođu i sede sa Majom Gojković za sto, koja je pre toga izvređala sve koga se dohvatila, onda dođe na sastanak, oni klimnu glavom, a Maja jurne u Skupštinu i nastavlja sve da vređa. Ono što je ključno jeste da je takozvani parlament u Srbiji stavljen u funkciju da se kliče jednom čoveku, a da se diskredituju svi ostali. To takođe govori da nije takva podrška tom Aleksandru Vučiću, jer ne biste sve to radili, to se jednostavno ne radi sa ljudima za koje mislite da vas podržavaju, da im se preti, da se ucenjuju, da ceo državni aparat kliče njemu. Nastavićemo bojkotom da vršimo pritisak na to da se ogoli režim Aleksandra Vučića i da se izborimo za slobodne i fer izbore. Onog trenutka kada je degradiran parlament, mi smo se pridružili građanima na ulici i sa njima se borimo za bolju Srbiju - zaključila je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati