Politika

Direktno.rs

09. 02. 2020. 08:00 3

Vučić manjinama daje na osvojene glasove još 35 odsto

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara podnela je amandman na član 1. predloga zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, i zatražila od Narodne skupštine Srbije da se strankama nacionalnih manjina prilikom raspodele mandata po D'Ontovom sistemu povećaju glasovi za 35 odsto, što u suštini znači da će se manjinama zakonski dodati nepostojeći glasovi, saznaje Direktno.rs.

 

- Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto - navodi se u amandmanu. 

Kako je ova poslanička grupa, koju potpisuju poslanici Balint Pastor, Elvira Kovač, Arpad Fremont i Zoltan Pek, navela u obrazloženju, ovo predloženo rešenje "obezbeđuje adekvatniju zastupljenost političkih predstavnika nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini, što predstavlja i dodatnu afirmaciju ustavnog pravila iz člana 100. stav 2. Ustava Republike Srbije, prema kome se u Narodnoj skupštini obezbeđuje ravnopravnost i zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom". 

Međutim, ne može, a da se ne postavi pitanje kakvi su to izbori na kojima se zakonski dodaju nepostojeći glasovi, ali i zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da uvede što veći broj nacionalnih manjina u Vladu?

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović za Direktno.rs kaže da je moguće da se iza ovakvog poteza i osim želje manjina da imaju više mandata krije i želja vladajuće koalicije, iako zvuči paradoksalno, da ima što manje mandata i da se napravi nekakav privid pluralnog parlamenta nakon izbora.

- S obzirom na bojkot, teško bi bilo objasniti kako to jedna stranka ima 200 i kusur mandata od 250, pa sada možda i kroz ove promene žele da “uguraju” što više poslanika manjina, nakon što su smanjili cenzus na 3 odsto i tako podigli šanse ostalim listama (osim SNS i SPS) da eventualno uđu u parlament kako bi napravili nekakav privid pluralnog parlamenta nakon izbora - rekao je Stojanović. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati