Politika

Direktno.rs

14. 11. 2019. 12:27 0

Pokret "Metla 2020": Stefanović da podnese ostavku, a Dolovac da pokrene gonjenje

Pokret "Metla 2020", koji je osnovan na inicijativu Demokratske stranke Srbije (DSS), zatražio je danas da potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podnese ostavku zbog umešanosti u aferu "Krušik".

Predstavnici pokreta "Metla 2020" traže da Javni tužilac Zagorka Dolovec preuzme krivično gonjenje.

- Već mesecima se u javnosti iznose podaci o nezakonitom poslovanju u fabrici namenske industrije "Krušik" i korupciji u koju je umešan sam vrh bezbednosnog sektora, a kao ključni čovek se navodi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Iako do sada izneti podaci ukazuju da postoje osnovi sumnje  da je učinjeno krivično delo Javni tužilac umesto da postupi po obavezi utvrđenoj članom 6. Zakonika o krivičnom postupku i preduzme krivično gonjenje, hapsi i zatvara osobu koja je na kriminal ukazala - navodi se u saopštenju tog pokreta.Pored ostavke ministra, iz Pokreta "Metla 2020" zahtevaju da direktor Vojnobezbednosne agencije i ministar odbrane objasne javnosti kako je, pod kojim okolnostima i ko kupovao oružje, minskoeksplozivna i ubojna sredstva iz vojnih fabrika i pod kojim uslovima, gde su, kada i kome ta sredstva prodavana.

- Da li je Srbiji, njenoj namenskoj industriji i međunarodnim odnosima pričinjena šteta, u kom obimu i ko je za to odgovoran, kao i šta je VBA preduzela u granicama svojih zakonskih ovlašćenja da to spreči i dokumentuje, a odgovorne procesuira - pitaju u saopštenju.

Iz "Metle 2020" postavljaju i pitanje kako je moguće da su podaci o tome dostupni stranim obaveštajnim službama i novinarima, a da u Srbiji o tome niko ništa ne zna, naročito oni kojima je posao da o tome imaju saznanja.

- Afera "Krušik" je još jedan dramatičan dokaz pogubnih posledica uspostavljanja partitokratskog režima u kojem su institucije u potpunosti razvlašćene i podređene vrhu partije na vlasti, interesi partije postavljeni iznad javnog interesa, i koji je izvor sistemske korupcije i nepotizma - kaže se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati