Politika

[ Izvor: Beta ]

07. 11. 2019. 19:31 0

Vučić o naoružanju: Građani ne treba da se plaše sankcija Amerike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da građani "ne treba da se sekiraju" povodom navoda o mogućim sankcijama Amerike zbog kupovine ruskog naoružanja jer, kako je rekao, "vlasti Srbije vode odgovornu politiku".

On je u Ženevi, gde učestvuje na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, rekao da razume zašto neki u Srbiji šire takve priče "ne bi li uneli dozu nesigurnosti i straha".

- Sve je to pomalo čudno, ali ljudi ne treba da se sekiraju. Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu. Nisu to sankcije koje bi pogodile vas - kazao je Vučić za televiziju Pink.

On je izrazio uverenje da će vlasti Srbije "kao i do sada", uspeti da reše sve eventualne nesuglasice sa američkim partnerima.

Direktor Radne grupe 231 Biroa za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja Stejt departmenta Tomas Zarzecki sastaće se sutra u Beogradu sa zvaničnicima Vlade Republike Srbije "radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je usvojio američki Kongres".

Kako je rečeno agenciji Beta u američkoj ambasadi, Zarzecki je na toj dužnosti već obišao šezdesetak država, a u kratku unapred planiranu posetu Srbiji, dolazi u duhu bilateralne saradnje.

- Američki Kongres je doneo pomenuti akt (CAATSA) kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, njenu aneksiju Krima, kibernetičke upade i napade, mešanje u izborni proces 2016. godine i druge maligne aktivnosti Rusije, a smisao sankcija koje taj zakon predviđa u odeljku 231 jeste da Rusija plati cenu za ovakve aktivnosti - naveli su u ambasadi.

Na meti tih sankcija, kako je rečeno, nisu druge države, niti se one uvode sa namerom da podrivaju vojne sposobnosti američkih partnera, već su usmerene protiv Rusije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za "Politiku" da će Tomas ;Zarzecki, imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija. 

Dačić je rekao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvođenje sankcija.

Prema pisanju Politike, SAD su se za Srbiju zainteresovale nakon vežbe vojski Srbije i Rusije "Slovenski štit" krajem oktobra, na kojoj su prikazani raketni sistemi "S-400" i "pancir S".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati