Zdravlje

Direktno.rs

20. 09. 2024. 11:52 0

Salo na stomaku izaziva nešto IZNENAĐUJUĆE! Naučnici objašnjavaju kako to da ublažite

Više masti u predelu stomaka, i oko glavnih organa kao što su jetra i pankreas, povezano je sa bolom u brojnim delovima tela, posebno kod žena, pokazala je nova studija, u okviru koje su prekomernu težinu i viši indeks telesne mase (BMI) naučnici su povezali sa većim rizikom od hroničnih bolova.

S tim u vezi, stručnjaci sugerišu da bi gubitak težine ili rad na tanjem struku, mogao da bude od pomoći u ublažavanju bolova.

Studija UK Biobank, ispitala je podatke prikupljene od 32.409 ljudi koji su popunili upitnike i prošli zdravstvene procene. Oko polovine - 51 odsto su bile žene, prosečne starosti 55 godina.

Bolovi zbog sala veći kod žena

Ispitanicima je skeniran abdomen, kako bi im se izmerila količina masti oko njihovih abdominalnih organa - visceralno masno tkivo. Takođe je posmatrana i količina masti ispod kože koja se može uštinuti - potkožno masno tkivo.

Učesnici su pitani da li su imali bol u vratu ili ramenu, leđima, kuku, kolenu ili po celom telu u proteklom periodu, ne dužem od tri meseca. Dve godine kasnije, sve procene su ponovo sprovedene kod 638 ljudi.

Rezultati su pokazali da su ljudi, koji su imali veće količine masnoće oko struka i na stomaku, mnogo češće prijavljivali da pate od raznih vrsta bolova. U istom riziku su i gojazni ljudi, a posebno žene.

U obrazloženju studije u naučnom časopisu Regional Anesthesia and Pain Medicine, autori su napisali:

- Viši nivoi masnog tkiva su povezani sa većim izgledima za prijavljivanje hroničnog bola kod oba pola. Procene efekata količine masnoće bile su relativno veće kod žena nego kod muškaraca.

Salo oko struka dovodi do upala

Tim naučnika dodaje da se smanjenje telesne masti oko struka "može smatrati metom za lečenje hroničnog bola, posebno kod onih koji često pate od bolova na više lokacija u organizmu i kod onih koji imaju takozvani rasprostranjeni bol.

Napomenuli su i da nagomilavanje telesne masti može biti povezano sa povećanim rizikom od upala, što onda opet može da izazove bolove kod ljudi.

Osim na bolove, upale utiču i na nervni sistem ljudi, dodali su istraživači, piše Independent

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati