Zdravlje

Direktno.rs

06. 09. 2024. 17:58 0

9 razloga zbog kojih vam je muka! A evo kada treba da se javite lekaru

Mučnina, prema gastroenterologu Tomasu Vanderhajdenu, nije bolest sama po sebi, već simptom koji ukazuje na osnovni problem u telu. Kada se osnovni medicinski problem reši, mučnina obično nestaje. Ako osećate mučninu, važno je obratiti pažnju na simptome.

- Kada kažete da vam je muka, obično mislite na osećaj da morate da povraćate ili na osećaj nelagodnosti u stomaku. To je obično povezano sa odgovorom organizma na stres, pa ljudi imaju pojačano lučenje pljuvačke, osećaj povraćanja i mučnina u stomaku - objašnjava stručnjak i internista Kamilo Ruiz.

- To nije bolest ili stanje samo po sebi, već znak ili simptom. Kada imate medicinski problem pod kontrolom, onda imate i mučninu - kaže Vanderhajden.

Kako prepoznati šta ga uzrokuje?

Ali ako osećate mučninu, obratite pažnju na druge neprijatnosti koje možda osećate, kao što su:

nedostatak apetita

grčevi

dijareja

bol u zadnjem delu grla

znojenje

vrtoglavica i povraćanje

prekomerno lučenje pljuvačke

Sve ovo bi mogli biti tragovi za glavni razlog zašto se osećate kao da ćete povratiti, odnosno razlozi zbog kojih vam može biti muka.

Ovo su neki od razloga zbog kojih osećate mučninu.

Stres

Nije tačno otkriveno zašto, ali ako ste pod stresom ili se osećate anksiozno, možda ćete takođe osetiti bol u stomaku.

Ako je pacijent pod stresom ili uznemiren, nervi pucaju u crevima, a telo i mozak će to shvatiti kao mučninu.

Postoji mnogo strategija za upravljanje stresom koje možete izabrati, ali zdrava ishrana, dovoljno sna, pijenje čaja od mente ili đumbira, meditacija, joga, vođenje dnevnika i izbegavanje alkohola ili duvana su laki načini za smanjenje anksioznosti i smirivanja mučnine.

Međutim, ako vidite da ne prolazi i da ove metode ne pomažu, potražite pomoć lekara.

Lekovi protiv bolova

Anti-inflamatorni lekovi direktno iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati gastritis (upalu) ili čir. Osećate bol u stomaku ili refluks.

Obično su to tablete protiv bolova koje se mogu kupiti bez recepta, a koriste se za razne vrste bolova kao što su glavobolja, zubobolja i slično.

Dehidracija

Dehidracija može izazvati mučninu zbog smanjenog volumena krvi (količina krvi prisutna u cirkulatornom sistemu osobe u određenom trenutku), neravnoteže elektrolita i smanjene funkcije digestivnog sistema.

Simptomi dehidracije prepoznaćete po suvim ustima, žeđi, retkom mokrenju, tamnoj mokraći, umoru, vrtoglavici i glavobolji.

Infekcija uha

Ona izaziva bol, osećaj pritiska u uhu, promene sluha, začepljenost nosa, glavobolju i temperaturu. Kada zapaljenje počne da se razvija, možete imati osećaj mučnine i vrtoglavice.

Trudnoća

Da, trudnoća je definitivno razlog zašto možete osećati mučninu, posebno na početku. Obično počinje pre devete nedelje trudnoće i nestaje do 14. nedelje. Međutim, neke trudnice osećaju mučninu i povraćaju duže od toga.

Ako je ova mučnina toliko jaka da ne možete normalno da funkcionišete, obavezno se obratite svom ginekologu koji prati trudnoću i idite na preglede.

Trovanje hranom

Ako imate stomačne tegobe uz grčeve, dijareju, mučninu, povraćanje i temperaturu, možda imate trovanje hranom. To je odgovor tela na stres da se oslobodi bakterija, virusa i parazita koji su bili u hrani koju ste jeli.

Glad ili brzo jedenje hrane

Kada niste jeli nekoliko sati, glukoza u krvi može pasti prenisko i izazvati mučninu, drhtavicu ili vrtoglavicu.

Stručnjaci kažu da ono što možete brzo da uradite jeste da popijete čašu voćnog soka ili pojedete sveže ili sušeno voće.

Svakako se preporučuje da između obroka jedete zdrave grickalice poput voća, orašastih plodova ili jogurta kako biste održali stabilan nivo glukoze u krvi.

Hranu žvačite polako i temeljno da biste olakšali varenje i smanjili rizik od mučnine, a ako se mučnina često javlja nakon jela, bilo bi dobro da se konsultujete sa lekarom kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.

Mučnina u vožnji

Obratite pažnju na to kako se osećate dok se vozite u automobilu ili u avionu. Mučnina u vožnji, takođe poznata kao bolest kretanja, nastaje kada mozak prima konfliktne signale iz očiju i unutrašnjeg uha.

Da bi ste izbgli mučninu dok se vozite ne čitajte knjigu i ne gledajte u mobilni telefon dok vozite, otvarajte prozor ili ventilator, pijte dovoljno vode i izbegavajte alkohol i kofein.

Bakterijska ili virusna infekcija

Ako vašu mučninu prati povraćanje, zatvor, umor, groznica, dijareja, grčevi u stomaku ili bolovi u telu, to može biti bakterijska ili virusna infekcija.

Najvažnije je da ostanete hidrirani i pijete puno tečnosti. Kad god ste dehidrirani, verovatno ćete osetiti mučninu.

Neki uobičajeni uzroci mučnine mogu nestati sami ili uz lekove bez recepta i odmora, ali ako vaša mučnina utiče na vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti ili ne možete da funkcionišete na poslu ili kod kuće, onda je vreme da posetite lekara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati