Zdravlje

Direktno.rs

20. 07. 2024. 13:05 0

Kako prepoznati bol koja najavljuje srčani udar? Ovaj osećaj je alarm za uzbunu

Srčani udar često dolazi iznenada i može da bude životno ugrožavajuće stanje ukoliko ne stignete do bolnice na vreme.

- Počinje blagim do umerenim simptomima poput nelagodnosti u grudima i kratkog daha, koji mogu da prerastu u intenzivan bol u različitim delovima tela, uključujući vilicu, rame i ruke. Ipak, bol u grudima ne mora uvek da znači i srčani udar, jer je u mnogim slučajevima bezopasan i prolazi sam od sebe, kaže dr Tanmaija Džain, kardiolog iz Manipal bolnice u Puneu, Indija.

Bol u grudima može imati različite uzroke

Prema rečima dr Džaina, stanje poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), u prevodu gorušice, koja može da izazove osećaj pečenja u grudima zbog vraćanja kiseline u jednjak, je primer mogućih uzroka koji ne uključuju srčani udar.

Dodaje da bol u grudima, koji može da bude praćen kratkim dahom i ubrzanim radom srca, isto tako može da bude posledica anksioznosti i napada panike. Ne treba zaboraviti ni upalu hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti kod mišićno-skeletnih poremećaja poput kostohondritisa, koja takođe može da izazove oštar bol u grudima.

Dr Džain opisuje nelagodnost u grudima uzrokovanu srčanim udarom kao osećaj pritiska, stezanja ili stiskanja u sredini grudi.

- Ovaj bol se može proširiti na ramena, ruke, vrat, vilicu i leđa. Takođe je važno obratiti pažnju na prateće simptome, kao što su kratak dah, mučnina, znojenje i vrtoglavica. Nelagodnost često traje duže od nekoliko minuta ili nestaje i vraća se, a osećaj predstojeće propasti ili preteranog umora može da prati ove simptome - kaže doktor.

Šta raditi u slučaju srčanog udara?

Jedna od prvih stvari koju treba uraditi nakon srčanog udara je odmah pozvati hitnu pomoć, savetuje dr Džain.

Osigurajte da pogođena osoba ostane što mirnija i nepomičnija kako bi se smanjio dodatni pritisak na srce, i dodaje da davanje žvakaće tablete aspirina može da pomogne u razređivanju krvi ako je osoba pri svesti i nema alergiju na aspirin.

Takođe treba pratiti disanje i puls osobe. Ako osoba izgubi svest i ne diše, izvođenje kardio-pulmonalne reanimacije (CPR) može da održi dotok kiseonika u mozak i druge organe dok ne stigne medicinska pomoć, piše Onlymyhealth.com.

Kako se nositi sa jakim bolom u grudima?

Ako imate jak bol u grudima, ključno je prvo odrediti osnovni uzrok.

- Suočavanje sa jakim bolom u grudima treba shvatiti ozbiljno i savet je da odmah odete do najbliže bolnice ili klinike i obavite pregled. Ako je bol povezan sa bilo kojim drugim srčanim simptomima, potražite hitnu medicinsku pomoć - apeluje dr Džermal.

U međuvremenu, žvakanje aspirina može da pomogne u razređivanju krvi i poboljša šanse za preživljavanje.

Doktor takođe savetuje da se ne gubite vreme na kućne lekove i lečenje putem telefona ili društvenih mreža.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati