Zdravlje

Direktno.rs

14. 07. 2024. 15:59 0

Imate problem sa hemoroidima? Evo koje namirnice su poželjne, a koje je najbolje izbegavati

Problemi sa hemoroidima muče između 20 i 50 odsto svetske populacije, ali uprkos tome o ovom stanju se i dalje vrlo malo govori.

Hemoroidi su zapravo vene koje se nalaze na kraju završnog dela debelog creva i važne su u regulisanju i pražnjenju creva, a problem se javlja kada počnu da otiču ili se povećaju. Mogu da budu spoljašnji i unutrašnji, a neki od najčešćih simptoma su svrab ili iritacija, bol, otok, u težim slučajevima krvarenje. Uglavnom su bezopasni, a često su posledica sedelačkog načina života, manjka kretanja i loše ishrane.

Najbolji način za tretiranje hemoroida je promena životnih navika, pre svega ishrane. Naime, određene namirnice mogu da ublaže neprijatne simptome ili čak i prorede njihovo pojavljivanje. Lekari najčešće preporučuju one bogate vlaknima uz uzimanje puno tečnosti, piše Webmd.com.

Vrste vlakana

Postoje dve vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva. Prva su rastvorljiva u vodi i dobra su za probavu, a posebno pomažu kod zatvora. Nerastvorljiva vlakna su takođe važna jer pomažu hrani da se kreće kroz probavni sistem i uravnotežuju crevnu floru. Dnevno bi trebalo unositi 25-40 grama vlakana, ali važno je imati na umu da preveliki unos odjednom može da izazove gasove i nadutost, te je ključno postepeno ih dodavati u ishranu. Uz to, jako je važno piti dovoljno tečnosti, lekari preporučuju 8-10 čaša vode svaki dan, posebno zato što imate problema sa hemoroidima.

Pasulj, sočivo i orašasti plodovi

Mahunarke, poput pasulja, graška i sočiva, obiluju vlaknima, te bi trebalo češće da se nađu na meniju. I orašasti plodovi poput badema i oraha takođe su jako dobar izvor vlakana, ali i zdravih masnoća.

Integralne žitarice

Umesto belog hleba i testenine, mnogo zdraviji izbor su namirnice od integralnih žitarica. Na primer, integralni hleb i smeđi pirinač odličan su primer. Žitarice poput ovsa i ječma sjajan su izvor rastvorljivih vlakana, jako su zasitne i sadrže malo kalorija. Ovsena kaša je bolji izbor za doručak nego belo pecivo, a ovsene mekinje ili pšenične klice mogu se dodaju i u salate, čorbe, variva ili jogurt.

Voće i povrće

Generalno voće i povrće je uvek dobar izbor i sa njima je teško pogrešiti. Najviše vlakana krije se u kori, pa je voće kao što su kruške, jabuke ili šljive najbolje jesti sa korom. Tu se nalaze vlakna, ali i važni antioksidansi – flavonoidi – koji takođe mogu da pomognu u ublažavanju hemoroida.

Dobar izvor ovih antioksidanasa je i bobičasto voće, te zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja. Drugo povrće, poput krastavaca, paradajza i paprika, uz vlakna sadrži i puno vode, pa ih je svakako dobro dodati u svoju ishranu.

Koju hranu izbegavati?

Hrana sa malo vlakana može da izazove ili pogorša zatvor, a time i hemoroide, zato je najbolje ograničiti unos takvih namirnica. Lekari ističu da bi trebalo da izbegavamo:

Beli hleb i peciva

Mleko, sir i drugi mlečni proizvodi

Meso

Prerađena hrana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati