Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

28. 06. 2024. 08:52 0

Voće koje bi trebalo češće da jedete ako želite da smršate

Otkrivanje koje namirnice treba jesti, a koje izbegavati kada je u pitanju gubitak težine ponekad može biti veoma izazovno zbog različitih dostupnih informacija.

Mnogi savetuju da izbegavate svu hranu koja sadrži šećer, uključujući voće koje sadrži prirodni šećer. Međutim, ako želite da smršate na zdrav način, nije potrebno, niti je preporučljivo, da isključujete voće iz ishrane, piše Index.hr.

Osim što sadrži gotovo zanemarljiv sadržaj šećera, voće je bogato korisnim hranljivim materijama koje su neophodne za opšte zdravlje, kao i za uspešno mršavljenje. Različite vrste voća sadrže vitamine, minerale, vlakna i antioksidante koji voće čine jednim od ključnih saveznika u procesu mršavljenja.

Dijetetičarka Kesi Blek tvrdi da je "voće odličan način za povećanje obima hrane bez značajnog povećanja kalorija". Osim što je niskokalorična i sadrži brojne hranljive materije, vodu u organizam unosimo i jedenjem voća koje hidrira organizam.

Ako razmišljate o gubitku kilograma i niste sigurni koje voće bi trebalo da počnete da jedete češće, grupa dijetetičara izdvojila je četiri najbolje opcije koje možete da uključite u svoju ishranu.

Banane

Banane se često pogrešno izdvajaju kao voće koje ne treba jesti ako želite da smršate. To je zato što prosečna banana srednje veličine sadrži 14 grama prirodnog šećera. Međutim, to nije razlog zašto bi trebalo da ih izbegavate.

Dijetetičarka Kejli Džordž objašnjava da sadržaj šećera zavisi od zrelosti banane, pri čemu nezrele zelene banane sadrže najmanje šećera. "Zelene banane su takođe poznate po visokom sadržaju otpornog skroba, koji je odličan za zdravlje creva i ukupni gubitak težine", ističe ona. Iako sadrže šećer, banane sadrže i vlakna koja mogu značajno uticati i pomoći u gubitku težine.

Mango

Mango je sočno tropsko voće koje sadrži približno tri grama vlakana i samo 99 kalorija po šoljici. "Pošto je kalorijski deficit važan za mršavljenje, može biti od koristi da se visokokalorična hrana zameni niskokaloričnom, ali ukusnom hranom", ističe Blek, koji je kao odličnu alternativu slatkišima izdvojio mango.

Jedući mango, možete zadovoljiti svoje sladokusce, a ipak voditi računa o ukupnom unosu kalorija, a da pritom pazite da u organizam unosite vlakna, što je izuzetno važno za zdravlje probave.

Ananas

Još jedno voće koje bi trebalo da jedete češće ako želite da smršate je ananas. Ovo voće "sadrži enzim zvan bromelain, za koji se pokazalo da ima pozitivan efekat na insulinsku rezistenciju i održavanje ravnoteže šećera u krvi", objašnjava Blek.

Postizanje uravnoteženog šećera u krvi pomaže telu da koristi i sagoreva masti, promovišući efikasnije upravljanje težinom. Takođe, ananas je niskokalorično voće i dobar izvor vlakana. Ako biste ga narezali i prebacili u šolju, potrošili biste samo 83 kalorije i uneli dva grama vlakana u svoje telo, prenosi Eating Vell.

Jabuke

Jedenje jabuke dnevno ne samo da odvraća doktora, već može pomoći i u kontroli težine. Džordž ističe da su "jabuke poznate po tome što imaju malo kalorija i mnogo vode i vlakana, što vam pomaže da duže ostanete siti".

Pored sadržaja vlakana i relativno malo kalorija po jabuci, ovo voće je bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti. Kako izveštava Eating Vell, antioksidansi u jabukama pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije i povezan je sa stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i gojaznost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati