Zdravlje

Direktno.rs

19. 05. 2024. 14:05 0

Stomak vam je nadut kao balon? Probajte ovih 6 čajeva

Da li vas muči neprijatan osećaj u stomaku nakon jela, naduti ste, imate zatvor ili grčeve? Niste jedini, jer procene govore da čak 50 odsto ljudi makar povremeno pati od ovih tegoba.

Mada nadutost može da bude znak nekog oboljenja, sama po sebi nije bolest, već stanje. Krivca treba tražiti pre svega u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima. Ukoliko želite da ublažite nadutost, sledeći čajevi mogu da vam pruže brzo olakšanje.

Čaj od nane

Nana je mirisna biljka koja se vekovima koristi za ublažavanje problema sa varenjem zahvaljujući aktivnom sastojku mentolu.

Istraživanja pokazuju da ovaj čaj od pomaže crevima da se opuste, što olakšava prolaz gasova i smanjuje nadimanje.

Čaj od đumbira

Koren đumbir ima snažan antiemetički efekat, što znači da može da pomogne u smanjenju mučnine i lošeg varenja. Vekovima se koristi kao kućni lek za povraćanje, uznemireni stomak, pa čak i jutarnju mučninu, piše 24sata.hr.

Čaj od kamilice

Ovaj nežni čaj je poznat po svojoj sposobnosti da umiri bolove u stomaku i podigne raspoloženje. Takođe pomaže u smanjenju zadržavanja vode i poboljšanju opšteg blagostanja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe pomaže u smanjenju gasova u crevima, što opet smanjuje nadimanje. Pored toga, podstiče probavni sistem da radi efikasnije, stimulišući enzime koji su neophodni za pravilno varenje hrane.

Čaj od komorača

Čaj od komorača pravi se od semena ove biljke. Komorač ima antiinflamatorno dejstvo, posebno u digestivnom traktu.

Čaj od hibiskusa

Visok sadržaj flavonoida u čaju takođe doprinosi regulisanju aldosterona, hormona koji reguliše unos vode i ravnotežu elektrolita.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati