Zdravlje

[ Izvor: Zadovoljna.rs ]

08. 02. 2024. 15:39 0

Dva jelovnika istih kalorija: Razlika ogromna! (FOTO)

Pogledajte dva prikaza hrane sa istim brojem kalorija, a sa potpuno različitim efektom na naše telo. S jedne strane je nezdrava hrana, a sa druge zdrave opcije koje nas ceo dan drže sitim.

U želji da smršamo, neretko gledamo koliko kalorija unesemo u toku dana kroz ono što pojedemo i popijemo. Ali ne treba da se vodimo samo tim pukim brojem kalorija i to jasno pokazuje jedno zanimljivo poređenje.

Nutricionisti iznova i iznova savetuju da je vrlo važno, i zbog dobre linije i zbog zdravlja, gledati da što manje jedemo takozvani džank fud, brzu hranu, gazirana zaslađena pića, peciva…, a da treba da unosimo više povrća, voća, zdravih masti jer ta hrana nas duže drži sitim i dobra je za ceo organizam.

Posebno interesantno je uporediti dva primera hrane sa istim brojem kalorija jer se vidi da ove zdrave namirnice možemo količinski mnogo više da pojedemo i više puta u toku dana.

Sa desne strane kao primer za 1.600 kalorija naveden je gazirani zaslađen sok, kroasan, zapakovan sendvič, kafa za poneti i čips – sve ono što možemo da smažemo za doručak, recimo, i potom brzo ogladnimo, pa dodatne kalorije unesemo i za ručak i za večeru.

Uzmimo za primer samo čips – ima puno aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih hranljivih materija. Ako jedete jednu kesicu čipsa svakog dana, za godinu dana unećete skoro 200 g soli i ugojićete se skoro sedam kilograma. Previše soli podiže krvni pritisak, a značajno povećanje telesne težine može negativno uticati na holesterol i šećer u krvi, upozoravaju stručnjaci. A da sve bude gore, brojke pokazuju da je baš čips jedan od najprodavanijih artikala u marketima u Srbiji.

S leve strane je primer za porcije koje takođe imaju 1.600 kalorija, a što može da nas drži ceo dan sitima i što može da se raspodeli u nekoliko obroka. Tu su avakado, jagode, borovnice, kelj, spanać, hleb, brokoli, karfiol, jogurt, losos, pirinač, paradajz…

Naravno, to je samo okvir i svakako po želji avokado i losos, recimo, možete zameniti nekim sličnim, a možda povoljnijim namirnicama. Srž svega je plastičan prikaz, poređenje koje ukazuje čime treba da se vodimo ako želimo da sačuvamo zdravlje, a i da ujedno budemo vitki.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati