Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: E klinika ]

30. 03. 2023. 09:03 1

Moždani udar kod mladih: Kako sprečiti?

Moždani udar, iako deluje logično, nije uvek stanje koje će lakše preboleti mlađi pacijenti. Najveća zabluda i greška kod mlađih osoba je ignorisanje simptoma moždanog udara i pomisao, "bolje da malo sačekam da prođe, to ne može meni da se desi".

Na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar.Pretpostavlja se da na svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, koji je i vodeći uzrok smrtnosti žena u našoj zemlji. Stručnjaci navode da su genetski činioci i nasledna oboljenja češći uzročnici moždanog udara u mlađoj populaciji.

– Pojedine bolesti kao što su urođene trombofilije, antifosfolipidni sindrom i slično, imaju značajan potencijal za mogući razvoj moždanog udara i pre 45. godine života. Ukoliko se ne leče ovi pacijenti mogu imati ponavljane moždane udare zbog čega je njihovo lečenje i sekundarna prevencija od izuzetne važnosti – kaže za portal eKlinika šef Jedinice za moždani udar Odeljenja urgentne neurologije Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Predrag Stanarčević.

Simptomi nisu jedine manifestacije bolesti
Ishemijski moždani udar je najčešća forma moždanog udara u svim starosnim grupama i čini oko 85 odsto svih moždanih udara. Intracerebralno krvarenje pogađa oko 10 odsto pacijenata, dok se subarahnoidalna hemoragija javlja kod 5 odsto pacijenata sa moždanim udarom.

– Kardinalni simptomi moždanog udara su slabost polovine tela, otežan govor i izgovaranje reči, iznenadna pojava vrtoglavice i nestabilnosti praćena pojavom duplih slika ili loše koordinacije pokreta. Važno je naglasiti da ovi simptomi nisu specifični za moždani udar i nisu jedine manifestacije bolesti. Bitno je zbog toga da procenu o tome da li se radi o moždanom udaru uradi neurolog, specijalista obučen da prepozna određene simptome i znake neurološkog oboljenja. On će im dati kontekst i pravovremeno uputi pacijenta u one zdravstvene ustanove koje mogu da urade odgovarajuću dijagnostiku radi potvrde, a potom i pruže optimalnu terapiju. U slučaju pojave simptoma koji se mogu povezati sa moždanim oštećenjem potrebno je neodložno se javiti zdravstvenoj službi, lekaru doma zdravlja, nadležnoj bolnici ili kliničkom centru, službi hitne pomoći – precizira dr Stanarčević.Šta je mehanička trombektomija?

Druga metoda je mehanička trombektomija, koja podrazumeva uklanjanje tromba iz krvnog suda primenom specijalnih katetera. Ovu metodu rade interventni neuroradiolozi u angiosali. Ko je kandidat za ovu terapiju određuje neurolog, a svemu prethode i specifični radiološki pregledi koji podrazumevaju upotrebu složenih metoda kompjuterizovane tomografije (multimodalni CT) ili magnetne rezonance.

– Ova metoda može se primeniti značajno duže, čak do 24 sata od nastanka tegoba, ali rezervisana je samo za pacijente kod kojih se tromb nalazi u velikim krvnim sudovima mozga koji su dostupni za ovakav pristup. Uspeh obe navedene metode kritično zavisi od vremena proteklog od nastanka smetnji. Iz ovog razloga, neophodno je da se pacijenti jave lekaru što ranije, kako bi se povećale šanse za povoljan ishod lečenja – naglašava dr Predrag Stanarčević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati