Zdravlje

Direktno.rs

18. 12. 2022. 18:24 0

13 trikova da se ujutro ne probudite umorni

Postoje dani kada je, čini nam se, ustajanje iz kreveta ravno usponu na Mont Everest. Svako od nas je makar jednom u životu iskusio umor po buđenju, čak i ako smo dovoljno dugo spavali. Tad uglavnom posežemo za kafom kako bismo se razbudili i osetili priliv energije, ali postoje i drugi načini pomoću kojih je moguće odagnati jutarnji umor.

1. Voda

Umor može da ukaže na dehidraciju, a čak i mali nedostatak vode u organizmu može da izazove osećaj pospanosti i lošu koncentraciju tokom jutra.

Zato je savet da odmah po buđenju popijete čašu vode. Ukoliko jutarnja letargija ne prolazi, pokušajte da povećate unos vode i drugih napitaka bez kofeina tokom dana.

2. Zaboravite na dremanje

Odlaganje alarma za pet minuta možda vam i neće toliko pomoći. Provođenje poslednjih nekoliko minuta noćnog odmora u onome što istraživači nazivaju “fragmentiranim snom” utiče na našu sposobnost tokom dana.

Zato je jedan od predloga da podesite dva alarma - prvi 90 minuta pre nego što zaista želite da se probudite, a drugi kad zaista želite da ustanete iz kreveta. Teorija kaže da će 90 minuta sna koje ćete priuštiti svom organizmu između odlaganja biti pun ciklus spavanja i omogućiti vam da se probudite posle REM faze, a ne tokom nje.

3. Istegnite se

Postoji razlog zbog kog se osećate dobro kad se probudite i istegnete mišiće celog tela. Tokom noći i REM faze mišići se ulenje, a njihova reaktivacija oslobađa endorfine koji povećavaju nivo energije.

Ukoliko imate vremena ujutro, radite jogu 25 minuta da biste povećali nivo energije i imali bolju koncentraciju tokom dana.

4. Hladna voda

Tuširanje hladnijom vodom je izvanredno za razbuđivanje. Ukoliko vam, pak, to ne prija, probajte da se makar umijete hladnom vodom - temperatura tela će se promeniti, a vi ćete se lakše razbuditi.

5. Dobar doručak

Iako stručnjaci i dalje debatuju na temu da li je doručak najvažniji obrok u danu, ukoliko se budite umorni, ipak nemojte čekati da prođe mnogo vremena pre prvog obroka. Hrana je gorivo, pa zato obezbedite svom organizmu energiju na početku dana.

Ukoliko ste navikli da vežbate ujutro, doručkujte posle treninga. To će vam pomoći da sagorite višak kalorija i da ubrzate metabolizam.

6. Izbegavajte šećer

Kafa sa šećerom, krofne i industrijske cerealije mogu da dovedu do skoka šećera u krvi i da izazovu iscrpljenost. Umesto toga, birajte jabuke, pomorandže i šargarepu.

7. Ograničite unos kafe

Iako je kafa omiljeni napitak za razbuđivanje širom sveta, prevelika količina kofeina može da izazove umor tokom dana. Uživajte u omiljenom napitku, ali umereno.

8. Izađite na sunce

Sunčeva svetlost podiže nivo serotonina u organizmu, što dovodi do boljeg sna, a samim tim i do povećanja energije tokom dana.

Boravak u prirodi čini da se osećamo življe i poletnije, što je odličan razlog da makar jedan deo jutra provedete na otvorenom.

9. Aerobne vežbe

Kad čujemo zvuk alarma, uglavnom želimo da ostanemo ispod pokrivača, pa vežbanje u tim trenucima ne izgleda primamljivo. Ali, upravo je fizička aktivnost ono što bi moglo da nam obezbedi priliv energije.

Brza šetnja, vožnja sobnog bicikla ili jutarnji trening u teretani samo su neki od predloga za povećanje energije.

10. Osvestite šta vam zaista smeta

Da li se ujutro budite bez energije zato što ne volite svoj posao, a ne usuđujete se da date otkaz? Postoji li neki drugi razlog zbog kog ste pod stresom, pa vam je mrsko da ustanete iz kreveta, jer ćete iznova morati da se suočite sa tim?

Istina, možda neku situaciju neće moći brzo da razrešite, ali kad prepoznate izvore mentalne i fizičke iscrpljenosti, možete da preduzmete i mere kako biste ograničili njihov negativan uticaj.

11. Postavite ciljeve

Ponekad je sve što nam je potrebno da bismo osetili priliv energije neko uzbuđenje u najavi. Da biste pobedili jutarnji umor, postavite mali cilj kom se radujete, a koji ćete lako ostvariti na kraju dana - tako ćete lakše ustati iz kreveta.

12. Vodite računa o svom mentalnom zdravlju

Ukoliko jutarnji umor postane vaš hronični problem, nije isključeno da je on posledica anksioznosti ili depresije. Ipak, jedini način da to saznate jeste da razgovarate sa lekarom specijalistom.

13. Šta da uradite pre nego što odete na spavanje?

S obzirom na to da navike spavanja mogu da utiču na vaš odmor, tako bi mogle da utiču i na vašu rutinu buđenja. Zato redovno sprovodite takozvanu higijenu spavanja koja, pored ostalog, podrazumeva da isključite sve uređaje sat vremena pre odlaska u krevet, da odlazite na počinak svake večeri u isto vreme i da se budite svakog jutra u isto vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati