Zdravlje

[ Izvor: Index.hr ]

06. 11. 2022. 14:00 0

Kako rešiti problem sa nadutošću?

Nadutost može da bude prouzrokovana brojnim faktorima, poput prebrzog jedenja, grickanja pre spavanja ili konzumiranja hrane i pića koje se povezuje sa probavnim smetnjama.

I dok su mnogi svesni negativnih efekata slatkih i gaziranih pića, uobičajena zabluda je da dijetalna gazirana pića nemaju isti efekt. Gazirani sokovi su puni šećera i sami po sebi dovoljno loši za zdravlje, dok dijetalni gazirani sokovi često sadrže i nepoznate hemikalije.

„Ove vrste gaziranih pića mogu da izazovu nakupljanje prevelike količine gasova, zbog čega se osećate naduto. Umesto da posežete za njima, pokušajte da ih izbacite iz ishrane i vidite kako ćete se osećati“, kaže dijetetičarka Su-Nui Eskobar.

Stručnjaci za ishranu smatraju da dijetalna gazirana pića mogu, osim nadutosti, da prouzrokuju i prerano starenje.

„Hemikalije poput fosfora, kalijuma i kofeina ispiraju minerale iz kostiju i mogu da oštete ćelije u telu“, tvrdi dijetetičarka Dana Elis Hans.

Još jedna mana ovakvih pića je što su puna praznih kalorija, što može potaknuti debljanje. Zato su uvijek bolji izbor voda ili nezaslađeni čaj. Oba napitka pomažu da sačuvate cjelokupno zdravlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati