Zdravlje

Direktno.rs

08. 04. 2022. 08:55 0

Četiri znaka otkrivaju slab imunitet

Zaštita i jačanje imunološkog sistema treba da budu nezaobilazan deo brige o zdravlju. Postoje signali koji otkrivaju da je vaš imunološki sistem oslabljen i da morate uložiti dodatni trud da ga ojačate.

Koji znaci otkrivaju da je imunološki sistem oslabljen?

1. Često ste bolesni i potrebno vam je više vremena za oporavak

Nekoliko prehlada godišnje nije nešto oko čega bi trebalo da se brinete, ali ako se one stalno vraćaju i simptomi ne prolaze nedeljama, može biti u pitanju slab imunitet. Imunološki sistem uključuje barijere koje će štetne materije držati dalje od organizma, a te komponente uključuju:

Refleks kašlja koji nam pomaže da izbacimo ono što iritira grlo.
Produkcija pljuvačke, koja će 'zarobiti' bakterije i male čestice i pomoći da izađu iz tela.
Želudačni kiselinu koja će uništiti mikrobe koje ulaze kroz hranu i vodu u organizam.

2. Stalno ste pod stresom

Određen nivo stresa može biti i dobar za imunološki sistem. Tako će stres u prolazu podstaći telo da proizvodi odbrambene mehanizme istog trenutka i u kratkom roku podigne imunološki sistem.

S druge strane, hronični stres može biti loša vest i oslabiti imunološki sistem što će voditi do povećanog broja infekcija i sporog oporavka od bolesti. Studije su pokazale da česte epizode stresa mogu pojačati autoimune bolesti poput artritisa, a tu su i alergijske reakcije poput ekcema i astme.

3. Herpes na usnama se javlja često

Virusi koji prouzrokuju pojavu herpesa će ostati u telu kada ga jednom dobijete. Ipak, kada ste pod velikim stresom ili je slab imunitet, virus se može replicirati i ponovno aktivirati. Upravo česte reinfekcije znače da imunološkom sistemu treba dodatna pomoć.

4. Uzimate lekove koji oslabljuju imunološki sistem

Nažalost, puno važnih lekova koji se koriste pri lečenju raka hemoterapijom, koji preveniraju odbacivanje transplantiranog organa ili za lečenje autoimunih bolesti, mogu uticati na imunitet.

Kortikosteroidi, lekovi koji se koriste za alergije, astmu ili neke druge imunološke bolesti mogu takođe uticati na slabljenje imuniteta. Čak i istorija čestog korišćenja antibiotika može dovesti do oštećenja mikrobioma u probavnom traktu, što isto tako može uicati na imunološki sistem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati