Zdravlje

Direktno.rs

21. 03. 2022. 10:50 0

Treba vam puno sna? Možda je zdravstveni problem

Istraživač i lekar iz Centra za spavanje i neurobiologiju dr Majkl Grandner iz Pensilvanije kaže da predugo spavanje može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput poremećaja štitne žlezde i bolesti srca, a od nedavno se povezuje i sa mentalnim zdravljem, na primer sa anksioznošću i sa depresijom.

Koliko je spavanja previše?

Količinu sna koja nam je tokom noći potrebna u najvećoj meri određuju naše godine starosti, ali na potrebe za snom utiču i celokupno zdravlje, životne navike i određeni poremećaji.

Tako će vam trebati više odmora ako ste bili posebno aktivni ili ste bolesni ili prolazite kroz neku stresnu životnu situaciju, objasnio je dr Grandner.

Razni poremećaji i zdravstvena stanja mogu da prouzrokuju povećanu potrebu za spavanjem.

Idiopatska hipersomnija

Naziva se još i preterana dnevna pospanost (EDS) i prouzrokuje potrebu za spavanjem tokom dana koju neće zadovoljiti dnevno dremanje, a često rezultira i dužim periodima sna tokom noći. Hipersomniju često prati i manjak energije, problemi sa fokusiranjem, loša memorija i teskoba. Osobama koje boluju od hipersomnije često je potrebno deset do 12 sati sna dnevno.

Opstruktivna apneja

Ovaj poremećaj spavanja prouzrokuje pokretanje i zaustavljanje disanja tokom spavanja, što remeti normalan ciklus sna, pa se produžava vreme spavanja.

Depresija

Hronični umor jedan je od najčešćih simptoma depresivnog poremećaja, a i antidepresivi mogu prouzrokovati ekstremnu pospanost.

Lekovi

Pojedini lekovi mogu da prouzrokuju stalnu pospanost koja povećava potrebu za spavanjem noću, dok neki drugi mogu da otežaju opuštanje i spavanje tokom noći i tako naruše prirodni cirkadijski ritam.

Narkolepsija

Neusklađenost REM faze sna i preterana pospanost često dovode do toga da osobe sa narkolepsijom spavaju mnogo duže nego što bi trebalo.

Bolesti srca

Stalni umor može da bude i znak srčane bolesti. Nesposobnost srca da efikasno pumpa krv može da dovede do slabe cirkulacije, pada nivoa energije i hroničnog umora.

Problemi sa štitnom žlezdom

Poremećaj štitne žlezde može da smanji nivo energije, poremeti spavanje i raspoloženje. Hipotireoza tako prouzrokuje tromost, depresiju i umor, dok hipertireoza uzrokuje nemir, razdražljivost, poteškoće sa spavanjem i teskobu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati