Beograd

[ Izvor: Forbes Srbija ]

07. 05. 2024. 07:10 5

Zašto su cene zakupa stanova u BG tako visoke?

Visoke oglašene cene stanova za izdavanje pokazuju da su investicioni kupci nekretnina u Beogradu dobro procenili u šta treba da ulože novac. Tražnja za zakupom je velika, a ponuda mala jer deo vlasnika stanova čeka dobru priliku da ih preproda dok oni koji su kupovali kvadrate da bi ih iznajmljivali sada mogu da diktiraju visoke zakupnine.

Iako sadašnje cene ne izgledaju logično, matematika je jasna kada se pogleda broj oglašenih stanova u nedavno završenim zgradama u odnosu na ukupan broj izgrađenih stambenih jedinica u svakoj od tih zgrada. Tržište zakupa luksuznih stanova u novogradnji trenutno drži prosečnu cenu od oko 20 - 25 evra po metru kvadratnom, uz odstupanje do 10 odsto.

Konsultantska kuća Cordon sprovela je analizu više od 700 oglasa. Direktor Miodrag Gazibara kaže da nije reč o statističkom uzorku, ali da se iz podataka mogu izvući naznake kako se kreće tržište zakupa. U obzir su uzete nedavno završene zgrade kao i popularni delovi grada u kojima je najveća potražnja za iznajmljivanjem stanova kao što su Senjak, Dedinje, Vračar i centar grada.

Gazibara podseća da tržište kupoprodaje stanova u Beogradu karakteriše veliki broj keš kupaca (oko 78 odsto svih kupovina u 2023. godini), ali to ne znači nužno da su svi ti kupci investicioni. S druge strane, prosečan iznos kredita za kupovinu nekretnine iznosi nešto više od 30.000 evra tako da ni to ne znači da svi kreditni kupci kupuju stanove samo za svoje potrebe.

- Ne postoji način da se jasno utvrdi koliki je procenat investicionih kupaca, ali je sigurno veliki i uvidom u skoro završene projekte želimo da vidimo koliki povraćaj na investiciju ti kupci očekuju - kaže Gazibara za Forbes Srbija.

On podseća da su investicioni kupci u tom periodu bili privučeni manjim stanovima, kao i danas, zbog ukupne količine novca kojim raspolažu. Uz to, tada nije postojao uslov da je parking odnosno garaža obavezna kupovina, pa se na početku prodaje videlo da se garažna mesta slabo prodaju, zato što su investicioni kupci na sve moguće načine želeli da smanje svoju investiciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati