Zdravlje

Direktno.rs

20. 02. 2022. 16:57 0

Saveti o zdravlju koji su samo MITOVI: Otkrijte koji su

Postoje određene poznate zdravstvene činjenice za koje se čini da ih svi nekako znaju. Pa, mnoge od ovih navodnih činjenica su, zapravo, lažne, iako smo mnogi barem jednom pomislili da su prave. Ovo su samo neke poznate činjenice koje nisu istinite.

Čokolada i akne

Priča kako čokolada izaziva akne je lažna. Provedene studije dokazale su kako to nije slučaj. U jednoj studiji naučnici su mesec dana hranili desetine ljudi slatkišima i to onim koji su sadržavali 10 puta više od uobičajene količine čokolade.

Ispostavilo se da, bez obzira na to koliko čokolade pojedete, nećete dobiti akne. Dobro, nije zdravo ni poželjno, ali mit da čokolada izaziva akne je uistinu samo mit.

Izlazak napolje s mokrom kosom

Često smo u brzini napuštali domove i napolje izlazili tek okupani ili tek oprane kose. Mokra i hladna kosa bi mogla da izazove bolest? Ne, to nije istina.

Dokazano je da mokra kosa neće povećati verovatnost zaraze virusom ili prehladu. To može biti samo ako ste bolesni.

Provedeno istraživanje pokazalo je da hlađenje tela ne povećava mogućnost zaraze prehladom. Umesto toga, otkriveno je da hlađenje tela može uzrokovati pojavu simptoma – ako je virus već u telu. U suštini, izlazak s mokrom kosom predstavlja rizik samo ako ste već bolesni.

Svako treba popiti 8 čaša vode dnevno

Pokazalo se da zadržavanje hidratacije nije egzaktna nauka i nije jedinstvena situacija za sve. Ljudsko telo je izuzetno kada je u pitanju davanje do znanja kada nešto nije u redu. Mnogo hrane koju ljudi redovno jedu već sadrži vodu. Prema CDC-u, zdrava osoba može zadovoljiti svoje dnevne potrebe za vodom radeći samo dve stvari: piti kad je žedna i piti uz obroke. To je tako jednostavno!

Začinjena hrana će vam izazvati čir na želucu

Još jedan mit o hrani i zdravlju. Dobra vest za sve one koji vole začinjenu hranu: jedenje začinjene hrane neće vam uzrokovati čir na želucu.

Čir na želucu obično nastaje kao posledica infekcija uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), a ne začinjenom hranom.

Postoje i drugi razlozi poput porodične anamneze, pušenja i prekomerne konzumacije alkohola koji mogu uticati na rizik od razvoja čira. Međutim, ako već imate čir, najbolje je izbegavati jesti začinjenu hranu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati