Zdravlje

Direktno.rs

15. 02. 2022. 19:58 0

Gladni ste pre spavanja? Evo šta treba da pojedete

Gomilanje kilograma je često glavni razlog zašto se izbegava hrana pre spavanja. Ona se povezuje s nezdravom hranom i slabom kontrolom. Neki nutricionisti smatraju da su kasni obroci direktno povezani s nakupljanjem kilograma.

Međutim, nekim ljudima baš treba kasni obrok, a tu su osobe s dijabetesom, niskim nivoom šećera u krivi ili osobe koje se bude tokom noći zbog povećanog kortizola. Oni mogu imati koristi od kasnog obroka. Važno je odabrati nutritivni zalogaj koji je bogat proteinima kako bi pomogao kod kontrole šećera u krvi i pružio zadovoljstvo. Stručnjaci savetuju da poslednji obrok u danu bude odvojen od odlaska u krevet, odnosno da treba jesti najkasnije do sat vremena prije odlaska na spavanje.

Dešava li vam se da vam želudac šalje signale da je prazan, a vi ste na počinak otišli gladni jer niste znali što smejete da pojedete? Evo nekoliko saveta o namirnicama koje treba da jedete, ako baš jesti morate, pre odlaska u krevet.

1. Orasi

Zavijanje u stomaku odaje da nam treba kalorija i nutrijenta, pa je onda pametno jesti namirnice koje ih nude. Proteini, vitamin E, vlakna, minerali, nezasićene masne kiseline... Sve to se nalazi u orasima, a samo jedna šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. S ovom antioksidantskom bombom ne valja preterivati jer je ona takođe kalorijska bomba pa se zaustavite na vreme.

2. Banana

Osim što su ukusne, mogu vam pomoći i da brže utonete u san. Banana s maslacem od kikirikija je odlična kombinacija pre spavanja jer vam ustvari može pomoći da spavate bolje. Banane su pune kalija i magnezijuma, a oni će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i podstiču stvaranje melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljeni hidrati će aminokiseline iz maslaca mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitet sna.

3. Grčki jogurt s voćem

Ako vam odgovara da utrošite malo vremena na obrok, onda je odličan izbor grčki jogurt s bademima i bobičastim voćem jer sadrže i proteine i zdrave masnoće i ugljene hidrate. Takva kombinacija će brinuti o kontroli šećera u krvi ali će i sprečiti da se tokom noći budite. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati