Zdravlje

Direktno.rs

28. 10. 2021. 15:35 0

Vitamini i minerali koje treba da pijete zajedno

Određeni vitamini i minerali najefikasniji su kada se u organizam unose zajedno, a interesantno je da je otkriveno da je ova veza u nekim slučajevima toliko snažna i važna da jedan nutrijent ne deluje ako nema drugog da mu pomogne da se apsorbuje.

Radi održavanja fizičkog i mentalnog zdravlja mnogi od nas unose vitamine, minerale i druge hranljive materije kroz suplemente, što posebno važi od početka pandemije virusa korona i pojačane potrebe za jačanjem imunog sistema.

Međutim, jeste li znali da, pored toga što vreme konzumiranja nutrijenata igra određenu ulogu, čak i način na koji ih kombinujete utiče na njihovu efikasnost? Stručnjaci ističu da su sledeći spojevi vrlo važni radi maksimalnog iskorišćavanja svih njihovih potencijala.

Magnezijum i vitamin D-3

Šta rade? Magnezijum pomaže u jačanju kostiju, opuštanju mišića i mišićnih grčeva, održava pravilan rad nervnog sistema, moždanih funkcija, pomaže u detoksikaciji, poboljšava san... Vitamin D je neophodan za snažan imuni sistem, regulaciju krvnog pritiska, zdrave tube, kosti i mišiće.

Zašto se unose zajedno? Da bi se vitamin D3 apsorbovao potreban mu je magnezijum jer enzimi u jetri i bubrezima koriste ovaj mineral za razlaganje vitamina D. Štaviše, studija nedavno objavljena u naučnom listu "Dnevnik osteopatske medicine" pokazala da osoba koja ima manjak magnezijuma ne može da iskoristi blagotvorno dejstvo vitamina D3, odnosno da se on u tom slučaju samo gomila i ne obavlja svoje uloge.

Omega-3 masne kiseline i vitamin E

Šta rade? Oba ova nutrijenta od velike su važnosti ljudima koji imaju kardivaskularne probleme, a istraživanja su pokazala da su korisni za osobe koje pate od insulinske rezistencije. Omega-3 masti održavaju zdravlje oka i kvalitet vida, imaju antiupalno dejstvo, jačaju zglobove, smanjuju masnoću jetre itd, dok je vitamin E snažan antioksidans koji poboljšava imunitet, takođe smanjuje zapaljenske procese, deluje protiv stresa, oksidacije, štiti mrežnjaču...

Zašto se unose zajedno? Budući da imaju slična dejstva, preporučuje se da se Omega-3 masne kiseline i vitamin E kroz suplementaciju konzumiraju istovremeno jer se tako pojačava njihova delotvornost, a smanjuje nivo lipoproteina vrlo niske gustine kod ljudi koji pate od visokog holesterola. Oni zajedno poboljšavaju zdravlje kože, neurološku funkciju i smanjuju upale.

Magnezijum i cink

Šta rade? Već smo nabrojali brojne važne uloge magnezijuma u telu, a ni cink ih nema malo - on učestvuje u najmanje 300 procesa u organizmu, a samo neki od njih su sinteza proteina, zarastanje rana, deoba ćelija, formiranje čula mirisa i ukusa, pravilan razvoj u trudnoći i detinjstvu... Zato se nedostatak cinka nikako ne sme shvatiti olako!

Zašto se unose zajedno? Pored toga što pomaže apsorpciju vitamina D3, magnezijum reguliše nivo cinka u telu, dok cink obezbeđuje efikasnu apsorpciju magnezijuma u organizmu! Ovi minerali se ne "takmiče" za to koji će od njih biti apsorbovan, a veruje se u kombinaciji poboljšavaju kvalitet sna, oporavak mišića i kože, ubrzavaju metabolizam i održavaju ravnotežu elektrolita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati