Zdravlje

Direktno.rs

21. 08. 2021. 09:52 3

Kako znati da je vaša jetra zdrava?

Zdravi ljudi obično ne razmišljaju o svojoj jetri i njenoj važnoj ulozi, sve dok ne dođe do problema. S obzirom na to da jetra igra vitalnu ulogu u zdravlju, važno je da naučimo ponešto o njoj.

Jetra obavlja stotine funkcija u našem telu. Ona čisti toksine iz naše krvi i proizvodi žuč - koja se koristi za probavu. Ovo je jedan od najvažnijih organa jer bez nje ne možemo živeti.
Zdrav način života je dobar na naše telo i mentalno i fizičko zdravlje, pa tako i za našu jetru. Jedenjem zdrave hrane i redovnim treninzima pomoći ćemo jetri. Jedan od ključnih saveta za zdravu jetru je izbegavanje ili smanjenje unosa alkohola, koji može imati razorne posledice na našu jetru.

Ako se zdravo hranite i dovoljno krećete, verovatno ćete bez problema održavati zdravu težinu. Ipak, ako imate probleme s kilažom, moguće je da ćete oštetiti i vašu jetru. Pretilost se povezuje s masnom bolešću jetre, koja može dovesti do ciroze i zadebljenja jetre. Ako imate probleme s težinom, definitivno se fokusirajte na gubitak kilograma kako biste spasili vašu jetru.Ne postoji univerzalna dijeta za zdravu jetru. Ipak, mnogi stručnjaci smatraju kako je mediteranska ishrana poprilično korisna. Ona je bogata voćem i povrćem, te će vam pomoći da kontrolišete obroke. Mediteranska ishrana se fokusira na prirodno nemasnu biljnu hranu koja će vam pomoći da regulišete nivoe glukoze u krvi. Višak glukoze se može pretvoriti u mast, što može igrati veliku ulogu u razvoju bolesti jetre.

Jedite hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, te pirinač i žitarice. Trebalo bi da izbegavati hranu bogatu zasićenim mastima, šećerom i solju, što uključuje prženu hranu koja je razorna za telo. Još jedan važan savet jeste da pijete puno vode kako biste sprečili dehidraciju i pomogli vašoj jetri da funkcioniše optimalno.

Alkohol ima brojne negativne učinke na naše zdravlje, te povećava rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti. Istraživanja pokazuju koliko alkohol šteti našem telu i jetri. Iako stručnjaci savetuju da žene mogu piti jedno piće dnevno a muškarci dva, ako inače ne pijete nemojte ni počinjati.

Problemi s jetrom mogu biti teški, ali oni se obično pojavljuju kad je već prekasno. Bolest jetre je obično tihi ubica, a nedostatak simptoma ne znači da problem nije ozbiljan. Neki od najčešćih simptoma su žutica očiju, stolica koja izgleda poput gline, urin tamne boje, oticanje zglobova, hronični umor i slično. Ako imate ove simptome, vreme je za posetu doktora!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati