Zdravlje

Direktno.rs

13. 07. 2021. 18:30 0

Letnje infekcije mogu da se spreče

Visoke temperature pogodne su za razvoj gljivica, bakterija i virusa. Najčešće stradaju stomak, stopala i ženski reproduktivni sistem. Evo kako da se sačuvate

Bolesti creva

Crevne zarazne bolesti javljaju se cele godine, ali su ipak najčešće leti jer im pogoduju visoke temperature. Prenose se brzo i lako, prvenstveno zagađenom hranom i vodom, kao i prljavim rukama. Poštujte preporuke za kupovinu, čuvanje, pranje i pripremu namirnica i sačuvaćete zdravlje.

Krive su bakterije

Najčešći uzročnici crevnih infekcija jesu bakterije iz roda salmonele, ešerihija koli, šigela i kampilobakter, dok klasično trovanje hranom izazivaju bakterije koje izlučuju toksine, mahom stafilokoke, bacillus cereus i klostridijum botulinum. Iz jedne bakterije za sedam sati može da se razvije više od dva miliona bakterija, pa prilikom kupovine namirnica treba da vodite računa o izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.

Najznačajniju ulogu u širenju crevnih infekcija imaju namirnice životinjskog porekla – meso, mleko i jaja, pa njihovom čuvanju i pripremi treba posvetiti posebnu pažnju. I voće i povrće može da bude izvor zaraze ukoliko se za njihovo zalivanje koristi voda zagađena fekalijama, ali i ako se peru vodom iz bunara čija bakteriološka i hemijska ispravnost nije ispitana.

Pazite šta pijete

Gde god postoji sumnja u kvalitet vode, a u cilju očuvanja zdravlja, treba koristiti flaširanu, dezinfikovanu ili proključalu vodu za piće, pranje ruku i zuba, kao i za pripremanje hrane i pranje posuđa. Takođe, treba izbegavati napitke s kockicama leda jer one mogu biti napravljene od zagađene vode.

Gljivice na stopalima

Ukoliko na stopalima i noktima osećate svrab i vidite crvenilo, to su pokazatelji gljivične infekcije. Da biste ste se od njih zaštitili u letnjem periodu, prvo treba da izbegavate da hodate bosi, zatim da ne koristite tuđe papuče i peškire. Takođe, trebalo bi i da pojačate higijenu stopala, a to znači da ih redovno perete i posle pranja pažljivo osušite peškirom, uključujući i prostor između prstiju.

Jednom nedeljno valjalo bi da uradite piling stopala i da stopala potopite u kupku sa hipermanganom. Kada je o lečenju reč, za početak je neophodno uraditi pregled stopala skenerom koji eventualne promene uveličava stotinama puta. Nakon toga se radi podološka obrada stopala i propisuje antimikotična terapija. Koliko će se ona koristiti, zavisi od jačine infekcije.

Vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije su najučestalija ginekološka oboljenja i među najčešćim razlozima za odlazak žena kod lekara, naročito leti. Najčešći uzroci su mokar kupaći kostim, ali i rizični seksualni odnosi, koji su leti ipak češći.

Zato je prvi savet lekara da se kupaći kostim posle izlaska iz vode zameni suvim, zatim da se ležaljke na plaži pokrivaju vlastitim suvim peškirima, da se povede više računa pri korišćenju javnih toaleta i zajedničkih tuševa, kao i hotelskog aksesoara. Sva ta mesta idealna su za kontakt s bakterijama, virusima i gljivicama. I naravno, korišćenje prezervativa.

Lek zavisi od uzroka

Najbitnije je utvrditi šta je do infekcije dovelo jer od uzročnika zavisi i terapija. U slučaju bakterijskih infekcija obično se primenjuje lečenje antibioticima, a kod virusnih leče se samo simptomi i podstiče bolji imunološki odgovor organizma na virusni napad. Lečenje infekcija izazvanih gljivicama podrazumeva i obaveznu promenu higijensko-dijetetskog režima života i ishrane.

I probiotici pomažu

Noviji pristup lečenju bakterijske vaginoze i održavanju ravnoteže normalne vaginalne flore jeste upotreba probiotika, živih mikroorganizama koji su korisni po zdravlje kada se unose u adekvatnim količinama. U vreme letnjih vrućina oni su dobra preventiva nastanku i ponavljanju infekcija, te ih je dobro koristiti pre odlaska na bazen, u solarijum, saunu i slično.

6 navika koje remete vaginalnu floru

• nošenje neadekvatne odeće

• pranje alkalnim sapunima

• često pranje polnih organa

• korišćenje nekvalitetnih uložaka i pogrešno korišćenje tampona

• korišćenje gelova za kontracepciju

• upotreba kozmetičkih proizvoda za intimnu higijenu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati