Zdravlje

Direktno.rs

08. 07. 2021. 06:00 0

Ostavljanje alkohola: Koja pitanja sebi postaviti?

Odricanje od alkohola u pravo vreme može imati određene koristi, ali možda ne znate odakle početi. Prvo se zapitajte da li vam alkohol poboljšava život?

 Možda nećete razmišljati o alkoholu kao o najočitijem problemu u vašem životu, ali je svejedno dobra ideja da s vremena na vreme razmislite o odnosu vas i alkohola. Da li alkohol ometa način na koji živite. Može vam biti korisno da razmislite o učincima alkohola na četiri dela vašeg života:

Mentalno blagostanje
Fizičko blagostanje
Veze
Posao i dnevne rutine

Kako biste utvrdili da li alkohol ima negativan uticaj na vaše zdravlje, veze, posao i ostale aspekte života, razmislite o tome šta se događa s telom nakon dana pijenja:

Da li se više raspravljate s prijateljima i porodicom kada pijete?
Sprečava li vas mamurluk da uživate u sunčanom danu napolju?
Da li alkohol utiče na vašu produktivnost na poslu ili u školi?
Neki znakovi da alkohol negativno utiče na vaš život mogu uključivati previranja u odnosima, dugotrajno povlačenje, osećaj nekontrolisanosti, pijenje više kako biste osetili iste efekte i pravno učestvovanje u vezi upotrebe alkohola.

Razmotrite koje koristi alkohol pruža vašem životu

Postoji više načina da upravljate upotrebom alkohola kada ste okruženi ljudima. Upravljanje umerenošću i korišćenje veština odbijanja je korisno.

Zapamtite da vi imate moć izbora. Pogledajte kakav uticaj alkohol ima na vaš život, te se odlučite da li i dalje postoje koristi preteranog unosa. Važno je da priznate da pijenje alkohola ima neke koristi, čak i ako vam to ne služi u tome da prestanete.

Procenite prednosti i nedostatke nastavljanja pijenja, jer konačno na vama je da odlučite da li se želite suzdržati od pijenja ili smanjiti unos.

Ako se odlučite da promenite odnos s alkoholom, važno je da budete realni u pogledu onoga čega ćete se odreći kako biste napravili tu promenu. Ako ne možete zamisliti druženje bez pića u ruci, važno je da znate da niste jedina osoba koja se tako oseća.

Vremenom, ovo postaje lakše.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati