Zdravlje

Direktno.rs

06. 07. 2021. 16:27 0

Pet razloga zašto je dobro piti toplu vodu

Iako postoji malo naučnih istraživanja koja potvrđuju pozitivan uticaj ispijanja tople vode, mnogi ljudi tvrde da im je upravo ova rutina pomogla da reše neke zdravstvene probleme i osećaju se bolje.

Ovo su predlozi na koji način možete konzumirati toplu vodu u korist zdravlja.

1. Može ublažiti začepljenost nosa

Držanje šoljice vruće vode i duboko udisanje pare može pomoći u otpuštanju začepljenih sinusa i ublažavanju glavobolje. Pijenje vruće vode pomoći će vam i kod grlobolje, umanjićete bol i nakupljanje sluzi.

2. Pomaže probavi

Pijenje tople vode posebno je efikasno za aktiviranje probavnog sistema. Ako ujutro popijete čašu tople vode, stimulisaćete probavni sistem i pomoći telu da bolje probavi i eliminiše hranu. Pijenje hladne vode nakon obroka može biti kontraproduktivno. Hladna voda učvršćuje ulja i masti u hrani koju ste upravo pojeli. To stvara naslage masti i otežava probavu.

3. Pomaže gubitku kilograma

Ako dan započnete ispijanjem čaše tople vode s limunom, pomoći ćete telu da razgradi masno tkivo. Topla voda s limunom takođe kontroliše žudnju za hranom jer limun sadrži pektinska vlakna.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

Akumulirane naslage u nervnom sistemu i naslage masti u telu eliminišu se kada popijete čašu tople vode. Ovaj postupak pomaže u izbacivanju toksina koji su prisutni u telu, što dovodi do bolje cirkulacije. Topla voda takođe pomaže opuštanju mišića i lakšem protoku krvi.

5. Lakše ćete zaspati

Pijuckanje tople vode za vreme večere i pre odlaska u krevet pomoći će telu da se opusti i umiri, te ćete lakše zaspati. Takođe će pomoći u zaustavljanju noćne žudnje za hranom.

Počnite pripremati jutarnju čašu tople vode kao deo svoje rutine, a ako vam ukus tople vode ne prija dodajte limun.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati