Zdravlje
05. 06. 2021. 13:50 4
Šta se dešava telu kada svakodnevno jedete trešnje
Slatke bobice kriju korisne sastojke koji na mnogo načina doprinose zdravlju i lepoti.
Zavičajem trešnje se smatra Mala Azija. Zahvaljujući rimskom vojskovođi Lukulu, ovo voće je stiglo u Rim, gde je tada započelo njegovo intenzivno uzgajanje.
Velike zdravstvene beneficije
Slatke bobice kriju korisne sastojke, koji na mnogo načina doprinose zdravlju i lepoti. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, mangan, magnezijum, fosfor i cink.
Sadrže dijetalna vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate. Zbog bogatstva antioksidanata, trešnje su odlični borci protiv slobodnih radikala, štetnih za ljudsko telo.
Posebno su bogati antocijaninima i proantocijanidinima - Ovi antioksidanti su odlični saveznici u borbi protiv simptoma astme i alergija, a poznati su i kao moćna prirodna antiinflamatorna sredstva.
Stimulišu proizvodnju kolagena - proteina presudnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini efikasno ublažavaju upale mišića i grčeve u nogama.Bogatstva trešnji
Plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom - jedinjenjima koja su poznata kao "čistači" slobodnih radikala, potvrđeni uzroci raka.
Prema rezultatima brojnih studija, ovo jedinjenje, zbog svojih snažnih antikancerogenih svojstava, značajno doprinosi prevenciji raka.
Čuvaju srce i krvne sudove
Kalijum skriven unutar bobica trešnje, značajno doprinosi zdravlju srca. Studije su pokazale da konzumiranje hrane bogate ovim mineralom može biti od pomoći u regulisanju krvnog pritiska i otkucaja srca.Pomažu kod upale
Trešnje su poznate po svojoj sposobnosti da ublaže upale.
Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu otkrili su da antocijanini, jedinjenja koja trešnjama daju crvenu boju, imaju snažno antiinflamatorno dejstvo.
Studija Univerziteta u Kaliforniji otkrila je da redovna konzumacija trešanja u roku od 28 dana dovodi do smanjenja biohemijskih znakova upale u krvi. Zaključili su da unos može pomoći protiv hroničnih bolesti poput artritisa, fibromialgije (bolno stanje mišića), sportskih povreda i mnogih sličnih zdravstvenih problema.
Čistite bubrege
Trešnje su odličan diuretik, što znači da pojačavaju izlučivanje urina. Pored plodova trešnje, u narodnoj medicini vekovima se koriste i stabljike istih. Od njih se pripremaju čajevi koji se koriste za rastvaranje kamenaca u bubrezima, pročišćavanje urinarnog trakta, za povećanje izlučivanja urina, kao i za upale bubrega i urinarnog trakta.
Učestvuju u borbi protiv viška kilograma
Trešnje imaju vrlo malo masti i imaju malo kalorija - 100 grama ima samo 63 kalorije.
Sadrže visok udeo vode koja povećava nivo energije i ubrzava metabolizam. Zahvaljujući vlaknima i pektinu, ovo voće doprinosi osećaju sitosti.
Komentari 4
ostavi komentar