Zdravlje

Direktno.rs

01. 04. 2021. 17:34 0

Proglašen mrtvim, pa oživeo posle 10 minuta

Iako se to dogodilo još 2001. godine, stručnjaci su se nedavno setili jednog čudesnog slučaja.

Nakon srčanog zastoja izazvanog puknućem glavnog krvnog suda u stomaku, 66-godišnjak je hitno prevezen u bolnicu, gde su pokušali da ga reanimiraju 17 minuta, nažalost neuspešno. Lekari su ga proglasili mrtvim, ali samo 10 minuta posle toga dogodilo se potpuno čudo - čovek je oživeo.

Srce je ponovo kucalo, a to je primetio hirurg koji je u tom trenutku podučavao studente o smrti pacijenta, piše "IFL Science". Iako je ovako nešto vrlo retko, postoje zapisi o slučajevima ljudi koji su umrli i samo nekoliko trenutaka kasnije oživeli. Ovaj fenomen se naziva Lazarov sindrom po čudu u Novom Zavetu kada je Isus vaskrsnuo četiri dana nakon Lazarove smrti.Takođe je poznato i kao autoreuscitacija - pacijentovo srce se zaustavlja iako su isprobane sve metode reanimacije, a tada cirkulacija i njeno kucanje počinju spontano.

Studija o ovom fenomenu sprovedena je prošle godine, a zapisi od 1982. do 2018. godine pokazali su da se to dogodilo kod 65 ljudi, a 18 od njih se kasnije potpuno oporavilo.

Doktori objašnjavaju da smrt nije nužno trenutni prestanak svih telesnih funkcija, već relativno spor i lutajući proces, jer srce često može zastati, a zatim se ponovo pokrenuti do nekoliko puta dok se potpuno ne zaustavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati