Zdravlje

Direktno.rs

26. 03. 2021. 15:43 0

Ovo voće i povrće sadrže najviše pesticida

Obratite pažnju na ove namirnice..

Svake godine sprovode se razna istraživanja na temu prisustva pesticida u namirnicama koje ljudi često konzumiraju, pretežno u voću i povrću. To se radi tako što se ponovi proces koji te namirnice prolaze do nečije trpeze, odnosno one se operu i termički obrade, pa tim se tek onda mere nivoi prisutnih pesticida. Na vrhu liste ove godine našli su se jagode i zeleno povrće.

Pre tačnog navođenja namirnica koje u sebi sadrže pesticide, treba napomenuti da su u pitanju nivoi koji su preniski kako bi uticali na zdravlje ljudi. To naravno ne znači da ne treba voditi računa o tome šta kupujete i da sve namirnice treba dobro oprati pre upotrebe. Kada su u pitanju jagode, koje su ubedljivo prve na listi, otkriveno je da 90 odsto njih sadrži bar jedan pesticid, dok 30 odsto oko 10 različitih toksina u tragovima.Na drugom mestu je spanać, a potom slede kelj, raštan i listovi slačice. Dalje na listi nalaze se razne vrste voća poput nektarina, jabuka, grožđa i trešanja. Na dnu liste nalaze se još i breskve, kruške, paprike, celer i paradajz. Većina spomenutih namirnica nalazila se na listi i ranijih godina, ali paprike, i ljute i babure, nešto su novo. To je zbog toga što mnogi usevi ovih namirnica nisu bili testirani u poslednje vreme i tek sada se podiže svest o tome, piše "Citymagazine.rs".

Ovo istraživanje pravi listu i namirnica koje imaju najmanje pesticida i skoro 70 odsto ovih namirnica nije imalo ni tragove štetnih elemenata. Prvi među "najčistijim" je avokado, a u vrhu su još i kukuruz, ananas, crni luk i papaja. Posle njih slede smrznuti grašak, plavi patlidžan, špargle, brokoli i kupus, a na dnu liste su kivi, karfiol, pečurke i razne vrste dinje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati