Zdravlje

Direktno.rs

25. 07. 2022. 10:30 1

Herpes na usnama: Kako se leči i ublažava?

Hormonske promene mogu biti uobičajeni okidač za izbijanje herpesa, kao i, naravno, sveprisutni stres.

Ako vas muči herpes na usnama, verovatno znate da je reč o neprijatnoj pojavi koja ne utiče loše samo na vaš izgled već i boli i izaziva nelagodu.

Plihovi, svrab, peckanje i pucanje ranica dovoljni su da vam pokvare nekoliko dana, ali nema potrebe da se stidite i da skrivate ovu ranicu iza marame jer postoje načini da ih sprečite.

Plihovi izbijaju kad se ponovo probudi uspavani virus herpesa. Dokazano je da UV svetlost dovodi do reaktivacije virusa iz stanja mirovanja. Kao i kod većine stvari u životu, čak i hormonske promene poput menstruacije ili trudnoće takođe mogu biti uobičajeni okidač za izbijanje herpesa, kao i, naravno, sveprisutni stres.

Herpes na usnama ponekad može da ostavi pigmentaciju. Uglavnom ne ostavljaj ožiljke, ali može prouzrokovati hiperpigmentaciju ako se plihovi otvaraju trljanjem, agresivnim pranjem, grebanjem ili istiskivanjem. Važno je izbeći dodatnu iritaciju, što je više moguće.

Nažalost, herpes zapravo ne može da se izleči. Nakon što ste bili izloženi virusu, on ostaje u telu celi život.

Kreme se mogu kupiti u apotekama bez recepta, a sadrže antivirusni sastojak koji sprečava daljnje širenje infekcije. Pazite da ga nežno namažete kako ne biste iritirali ranice.

Kada je reč o ublažavanju bola, kreme koje sadrže lidokain, benzokain i benzil alkohol mogu biti vrlo delotvorne u rešavanju neprijatnih simptoma herpesa. Kako bi sprečilo isušivanje i pucanje, kreme koje sadrže kalamin, naftu i cinkov oksid mogu kvalitetno omekšati i zaštititi kožu i usne.

Postoje i narodni lekovi za herpes, kao što su beli luk, med, ulje mente, ali možda je najsigurnije - otići u apoteku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati