Zabava

Direktno.rs

11. 01. 2024. 17:34 0

"Koraci krivca su bez ritma": Poruke Džordž Majkla

Jedan od najvećih britanskih kantautora Džordž Majkl (1963-2016) nepogrešivo je kroz pesme umeo da iskaže stavove i uticajno širi poruke preko sveta. Drčno je odgovarao na tabloidna poniženja i iskustveno opisivao ljubav.

Ovih dana svuda čujemo legendarni hit "Last Christmas" (Prošlog Božića) napisan pre 40 godina i objavljen deset godina kasnije (1994), a baš na najradosniji praznik čuveni muzičar je umro.Međutim, život Džordž Majkla, neretko nazivanog "gej ikonom", obeležilo je još mnogo planetarnih hitova među kojima je i njegov čuveni odgovor na tabloidno poniženje posle javnog razotkrivanja njegove seksualne orijentacije.

Bio je uhapšen zbog "razvratnog čina" u javnom toaletu na Beverli Hilsu i tako te 1998. primoran da se bavi pitanjem vlastite seksualnosti, što je inspirisalo nastanak pesme "Outside", samoparodičnog pop hita sa spotom u kom se pojavljuje obučen kao policajac i pleše u javnom toaletu koji se pretvara u disko.

Umesto da se povuče pred poniženjem, odlučio je da se direktno suoči sa skandalom sa popriličnom drčnošću i smislom za humor.

Posle hapšenja, za CNN je rekao da je prvi gej odnos imao sa 27 godina i da su "pesme koje je napisao dok je bio sa ženama zaista bile o ženama, a pesme koja je napisao od tada prilično očigledno o muškarcima".

Ali pre svih tu je njegov prvi solo hit iz 1984. godine, "Careless Whisper" (Bezbrižan šapat) napisan kad je Džordž imao samo 17 godina, o kojem, međutim, nije govorio pohvalno kao o nekim kasnijim. Tekst u kom se kaže "nikad više neću plesati, koraci krivca su bez ritma, iako je lako pretvarati se, znam da nisi luda", za njega je bio loš.Ispričao je da mu se melodija "Careless Whisper" ukazala u autobusu dok je davao kartu šoferu, a priča je o ljubavi i kajanju odnosno o varanju devojke...

- Čitava ideja pesme 'Careless Whisper' bila je da je prva devojka saznala za drugu - što se u stvarnosti nije desilo - rekao je on.

Dobio je otkaz u restoranu u kom je u trenutku nastanka pesme radio kao di džej, a pre nego što je otišao, poslednje večeri, pustio je demo verziju "Careless Whisper".

- Podijum se napunio. Nikad je nisu čuli pre i… podijum se napunio. Sećam se da sam pomislio - to je dobar znak.

Džorž, međutim, nije bio zadovoljan emotivnom vrednošću pesme.

- Razočaran sam što možete da napišete tekst pesme veoma banalno - i to ne posebno dobar tekst - a da on znači mnogo tolikim ljudima - rekao je on.

"A Different Corner" (Drugi ćošak), njegov sledeći solo broj jedan, skoro dve godine kasnije, "bio je mnogo realističniji".

Mračna, ranjiva ljubavna pesma, praćena prostim video spotom u kom je Džordž u beloj odeći zarobljen u običnoj beloj sobi, posvećena je osobi koja nije uzvratila njegovu duboku privrženost.

U vreme objavljivanja pesme "Different Corner", Džordž je već stekao i slavu i bogatstvo - ali oni su ispali prepreka na putu do prave ljubavi.

- Imao sam sve što poželim, a to je bilo prvi put da sam se istinski zaljubio i izgledalo je kao da neće funkcionisati upravo zbog svega što već imam.

Beleška na omotu albuma prosto je glasila: "Ovo je ploča posvećena jednoj uspomeni."

Džordž je objasnio: "Bilo je to prvi put da sam iskoristio vlastito iskustvo i emocije za neku pesmu".

- Bilo je potpuno terapeutski, potpuno sam uspeo da izbacim iz sebe taj deo života. 'Careless Whisper' me nikad nije tako pogodila.

Kasnije su se ređali hitovi koji su mu obeležili život.

"I Want Your Sex (Želim tvoj seks)"  iz 1987, o telesnom snošaju izazvao je kontroverzu odmah po objavljivanju.

- Moja poenta bila je da treba da se napadne promiskuitet, ali da to možete da činite tako da ne naterate klince da se plaše seksa - govorio je.

Zatim, "Praying For Time (Molitva za vreme)", iz1990, koji je obeležila odluka da se povuče iz žiže javnosti iz straha od prečestog pojavljivanja i sagorevanja.

- Da se moj život odvija kako želim, nikad više ne bih stao pred kamere - poručio je tada.

Nije se pojavio u spotu ni za sledeći singl "Freedom 90 (Sloboda)" - umesto toga je angažovao pet supermodela da ga zamene i spalio kožnu jaknu na kojoj je ispisano "Faith (Vera)".

Njegova verovatno najličnija kompozicija bila je "Jesus To A Child (Isus detetu)" iz 1996, staložena, tužna i potresna.

- Blagosloven sam, znam,  nebo je poslalo i nebo je ukralo, nasmejao si mi se kao Isus detetu - pevao je on.

Iako javnost to nije znala u to vreme, tri godine ranije Džordžov partner Anselmo Felepa umro je od izliva krvi u mozak izazvan sidom.

On je bio tema pesme.

- Mislim da je Anselmo prvi put bio neko koga sam nesebično voleo - rekao je Džordž kasnije.

Iako je on u to vreme izbegavao da priča o Anselmu, u štampi se naveliko spekulisalo o Džordžovoj seksualnosti.

On je odgovorio: "Mislim da je jedna od stvari koju je veoma teško prihvatiti u savremenom svetu da je zapravo seksualnost jedna veoma, veoma maglovita stvar."

Džordž je pre svoje smrti imao još 12 singlova u prvih 40 mesta u Velikoj Britaniji - ali se nijedna nije popela tako visoko na listu kao hrabra himna o deklarisanju - "Outside" (s' početka teksta).

A za kraj uživajte i u pesmi koju krajem svake godine i početkom nove slušamo na svakom koraku, a koja je prema rečima autora nastala po istinitom slučaju prijateljice njegove majke kad je partner ostavio na Božić:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati