Zabava

10. 01. 2024. 13:04 8

Manjifiko IZNEVEROVAO Dodika o "Pukni zoro" (VIDEO)

Već 32 godine se održava Dan Republike Srpske 9. januara, a nekoliko godina unazad u proslavi učestvuje i Manjifiko, odnosno njegova pesma, a da nikome nije jasno zašto.

Na svečanoj proslavi povodom osnivanja Republika Srpske učesnici policijskog dela svečanog defilea uz pratnju orkestra, već nekoliko godina unazad pevaju pesmu "Pukni zoro", popularnog slovenačkog muzičara Manjfika. Postavlja se pitanje, šta radi kafanska pesma u protokolu zvaničnog slavlja.

Odgovor možda treba potražiti u jedoj od ranijivih Dodikovih izjava, od pre koju godinu. Predsednik Republike Srpske je rekao kako je to lepa i stare srpska pesma, nastala za vreme Prvog svetskog rata, koja slavi mir i vraćanje ratnika kući.

Ovu izjavu je propratio i sam Manjifiko, a njegova reakcija se i danas koristi kao reakcija za nova izvođanja ove pesme u zvaničnom defileu proslave.

Manjifiko kao stari srpski pesnik sa početka XX veka

Naravno, čak i vrapci na grani znaju da ova Dodikova izjava nije baš tačna. Pesma jeste lepa i jeste o vraćanju ratnika kući, ali nastala je 2013. godine za potrebe filma "Montevideo, Bog te video" i napisao ju je Manjifiko. Takva kakva je, trebalo je da zvuči starinski i da malo "zbuni" slušaoca koji prvi put naleće na nju, ali mesec dana posle premijere filma se već znalo ko je autor a i sam Manjifiko je stalno svira.

Priča o pesmi je svakako do sad već stigla do Dodika, tako da pevanje ovo pesme je samo uvođenje kafanskog štimunga na zvanične proslave. 

Sa druge strane, mnogi su se šaljivo zapitali da li još neke Manjifikove pesme mogu da se protumače kao istorijske, pa tako mnogi predlažu da "Here i come here i go" je pesma o probijanju solunskog fronta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati