Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 09. 2025. 10:24 1

Srbi i Hrvati se posvađali oko toga šta je gibanica: Buknula rasprava na mrežama (VIDEO)

"To nije gibanica", sa svih strana stiže isti komentar na video koji je juče objavio Taste atlas.

Na Instagram stranici Taste atlasa objavljen je video koji predstavlja gibanicu kao srpski specijalitet.

„Iako je uobičajena u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik piti koje kombinuje filo testo sa kremastom kombinacijom sira i jaja. Ovo jelo može se pripremati i u slatkoj i u slanoj verziji, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično kombinuje s jogurtom i predstavlja savršeno jelo za doručak ili zasitnu užinu. Služi se isečena, a takođe je i glavni sastojak svake svečane prilike, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo“, navedeno je u potpisu.

Odmah su krenuli da se javljaju besni ljubitelji gibanice iz celog regiona i pokrenuta je rasprava dostojna „bureka sa sirom“.

Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili se pravi gužvara“, objasnila je jedna korisnica;

Ovo nije gibanica, ovo je sarajevska pita (ukusnija od te dve, ako mene pitate)“, nadovezala se druga.

Ipak, glavna rasprava povela se oko nadeva – nakon što je treća konstatovala da joj „ovo izgleda kao burek, tradicionalna gibanica je slatka sa punjenjem od jabuka i maka“.

Nikad niste čuli za slatku gibanicu? Pa, izgleda da je mnogima u Srbiji to nezamislivo, pod gibanicom se podrazumeva isključivo ona sa sirom i jajima.

I u većem delu Balkana, gibanica se „vodi“ kao slana pita, međutim, ispostavlja se da je u nekim krajevima to naziv za slatku pitu.

„Postoji međimurska gibanica u Hrvatskoj i prekmurska u Sloveniji. Takođe, svaka štrudla s kvascem ovde može da se zove gibanica. Ono što vi zovete gibanica u Srbiji, u Hrvatskoj bi bilo „pita gužvara“, jer je gibanica ovde slatko jelo“.

Međimurska gibanica je tradicionalni dezert hrvatske kuhinje, a sastoji se od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak 4 vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je i prekmurska, koja takođe uz kore ima 4 fila – smetana (slatka pavlaka), rendane jabuke, mleveni orasi i mak, prenosi Nova. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Rekonstrukcija jedne ostavke

Zoran Živković [03.09.2025.]




Video dana

Fotelja za uživanciju na bazenu

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati