Slobodno vreme
08. 09. 2025. 10:24 1
Srbi i Hrvati se posvađali oko toga šta je gibanica: Buknula rasprava na mrežama (VIDEO)
"To nije gibanica", sa svih strana stiže isti komentar na video koji je juče objavio Taste atlas.
Na Instagram stranici Taste atlasa objavljen je video koji predstavlja gibanicu kao srpski specijalitet.
„Iako je uobičajena u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik piti koje kombinuje filo testo sa kremastom kombinacijom sira i jaja. Ovo jelo može se pripremati i u slatkoj i u slanoj verziji, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično kombinuje s jogurtom i predstavlja savršeno jelo za doručak ili zasitnu užinu. Služi se isečena, a takođe je i glavni sastojak svake svečane prilike, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo“, navedeno je u potpisu.
Odmah su krenuli da se javljaju besni ljubitelji gibanice iz celog regiona i pokrenuta je rasprava dostojna „bureka sa sirom“.
„Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili se pravi gužvara“, objasnila je jedna korisnica;
„Ovo nije gibanica, ovo je sarajevska pita (ukusnija od te dve, ako mene pitate)“, nadovezala se druga.
Ipak, glavna rasprava povela se oko nadeva – nakon što je treća konstatovala da joj „ovo izgleda kao burek, tradicionalna gibanica je slatka sa punjenjem od jabuka i maka“.
Nikad niste čuli za slatku gibanicu? Pa, izgleda da je mnogima u Srbiji to nezamislivo, pod gibanicom se podrazumeva isključivo ona sa sirom i jajima.
I u većem delu Balkana, gibanica se „vodi“ kao slana pita, međutim, ispostavlja se da je u nekim krajevima to naziv za slatku pitu.
„Postoji međimurska gibanica u Hrvatskoj i prekmurska u Sloveniji. Takođe, svaka štrudla s kvascem ovde može da se zove gibanica. Ono što vi zovete gibanica u Srbiji, u Hrvatskoj bi bilo „pita gužvara“, jer je gibanica ovde slatko jelo“.
Međimurska gibanica je tradicionalni dezert hrvatske kuhinje, a sastoji se od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak 4 vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je i prekmurska, koja takođe uz kore ima 4 fila – smetana (slatka pavlaka), rendane jabuke, mleveni orasi i mak, prenosi Nova.
Komentari 1
ostavi komentar