Slobodno vreme

[ Izvor: Healthline ]

21. 04. 2025. 08:48 0

Koliko dugo smeju da stoje kuvana jaja posle Uskrsa i kako da ih pravilno čuvate?

Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana - uključujući i kuvana jaja.

Tvrdo kuvana jaja su izuzetno hranljiva, pa su dobar izbor za zdravu užinu ili kao deo uravnoteženog obroka. Ipak, mnogima ostane višak jaja nakon praznika.

Zanimljivo je da kuvana jaja zapravo kraće traju od svežih.

Kako ih pravilno čuvati?

Kuvanjem se uklanja prirodni zaštitni sloj sa ljuske, što ih čini podložnijim uticaju vazduha i bakterija. Zato je veoma važno da ih odmah nakon kuvanja stavite na hlađenje kako biste sprečili njihovo kvarenje ili kontaminaciju.

Najbolje je da ih čuvate u kartonskoj ambalaži ili zatvorenoj posudi s poklopcem, i to na unutrašnjoj polici frižidera - a ne na vratima, gde česta promena temperature može uticati na njihovu svežinu.

U početku možete primetiti neobičan miris u frižideru gde se čuvaju tvrdo kuvana jaja, ali to nije znak da su pokvarena. Reč je o prisustvu vodonik sulfida koji nastaje tokom kuvanja - miris je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.

Zamrzavanje kuvanih jaja se ne preporučuje jer i belance i žumance postaju gumeni i vodenasti, što nije prijatno za jelo.

Ako se pravilno čuvaju, i oljuštena i neoljuštena tvrdo kuvana jaja mogu stajati u frižideru do sedam dana, navodi američko Ministarstvo poljoprivrede. Ako niste sigurni koliko dugo su jaja tamo stajala, obratite pažnju na ljusku - ako postane lepljiva ili kredasta, jaje treba baciti.

Takođe, izbegavajte konzumaciju jaja koja su napukla ili razbijena, jer to može dovesti do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i dijareje. Ako sumnjate da je jaje pokvareno, razbijte ga i pomirišite - neprijatan miris je jasan znak da nije za upotrebu.

Šta ako je žumance zelenkasto?

Mnogi se zabrinu kada tvrdo kuvano žumance poprimi sivkasto-zelenu nijansu, ali to ne znači da je jaje pokvareno. Boja zavisi od temperature i trajanja kuvanja - što se duže kuva, to žumance bledi i može promeniti boju.

Do ove reakcije dolazi kada se gvožđe iz žumanca spoji sa vodonik-sulfidom iz belanca. Iako boja i tekstura mogu delovati neobično, ovakvo jaje je bezbedno za jelo, navodi Healthline.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Kolekcija

Zoran Živković [11.04.2025.]




Video dana

U harmoniji s prirodom

Anketa

Da li ste za smanjenje broja klubova u Superligi?

Rezultati