Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

22. 10. 2024. 15:57 0

Kuća u stakleniku: Zimi bude 20 stepeni (FOTO, VIDEO)

Jedan par iz Švedske je unutar velikog staklenika napravio kuću od drveta. Ideja je bila da im bude toplo, ali i da uzgajaju svoju hranu tokom cele godine.

Čarls Sačiloto i Mari Granmar izgradili su staklenik oko svoje kuće u Stokholmu, kako bi mesto na kom žive održavali toplim tokom cele godine, piše Zadovoljna.

- To je kao balončić - kaže Sačiloto o stakleniku.

Prosečna temperatura u Stokholmu, u Švedskoj, napolju se kreće oko minus tri stepena Celzijusova, međutim, unutar "balona“ temperature dostižu i do 20 stepeni. Ko bi rekao da će postavljanje staklenika imati takav efekat? Stari krov kuće je uklonjen i pretvoren u sunčani dnevni boravak sa ležaljkama, gde porodica može uživati u sunčanju, čitati knjige ili se igrati sa svojim sinom.

Kuća ipak ima izolaciju i grejanje, jer kada temperature padnu u veliki minus, kuća postaje hladna. Jedina razlika između tipične kuće i ove je u tome što se grejanje ne uključuje toliko često. Takođe, Čarls i Mari mogu da uzgajaju sopstvenu hranu, kao što su krastavci, grožđe, smokve, paradajz i začinsko bilje, čak i tokom nordijske zime, dok u tipičnoj kući biljke ne bi preživele.

Par je bio inspirisan švedskim eko-arhitektom Bengtom Varneom, koji je još 1974. dizajnirao prvi dom u stakleniku pod nazivom Nature House ili Naturhus.

Ova porodica je u početku tražila prazan plac za izgradnju svog Naturhusa, ali su umesto toga odlučili da ga naprave na zemljištu starog, malog letnjikovca u blizini Stokholma. Okružili su kuću staklenom pločom od 4 milimetra koja je koštala oko 84.000 dolara za instalaciju i ostavili dovoljno prostora za baštu koja se obavija oko kuće. Kako kaže Čarls Sačiloto, u staklenoj bašti je sigurno živeti.

- To je sigurnosno staklo. Dakle, u principu, ne može da se slomi. Ako se to ikada dogodi, razbiće se na sitne komade da nikome ne naudi - rekao je on.

Pored toga, par je uspeo da preuredi spoljašnjost svog doma sa svim novcem koji su uštedeli korišćenjem solarne energije. Novu drvenu fasadu su prekrili samo lanenim uljem, jer njihova kuća nije dolazila u kontakt sa kišom, snegom ili vetrom.

 Ova porodica je izuzetno ekološki svesna. Kompostiraju sav baštenski i kuhinjski otpad, a sakupljaju i kišnicu za potrebe domaćinstva i zalivanje biljaka. Čarls, koji je inženjer, čak je redizajnirao kanalizacioni sistem kuće.

- Kanalizacija počinje sa toaletom koji odvaja urin i koristi centrifuge, cisterne, gredice i baštenska jezerca za filtriranje vode i kompostiranje ostataka - objašnjava on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati