Slobodno vreme

Direktno.rs

05. 10. 2024. 15:51 0

Prolaznici našli tek rođenu bebu u parku umotanu u peškir - policija rasvetlila slučaj koji je mnoge rastužio

Bebu po imenu Elza početkom godine našli su ljudi u parku u Londonu gde obično šetaju svoje pse. Bila je ostavljena neposredno nakon rođenja, dok joj je pupčana vrpca i dalje bila pričvršćena, pa je pravo čudo kako je preživela.

 Napolju je bio debeli minus, a ona je virila iz male torbe, umotana u samo jedan peškir. Kada je predata nadležnim ogranima, klupko neverovatnih tajni počeo je da se odmotava.

Beba ima brata

Naime, otkriveno je da ima starijeg brata i sestru koji su na identičan način ostavljeni - u istom naselju istočnog Londona pod istovetnim okolnostima.

 - Čitav ovaj slučaj je neverovatan - rekla je profesorka Lorejn Šer sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koja je proučavala fenomen napuštenih beba.

„Nikada nisam naišla na nešto slično.“

Nepoznati roditelji

Elzini roditelji ostaju nepoznati, uprkos apelima policije. Ali reporteri Bi-Bi-Sija i PA medija, nakon što su dobili specijalnu dozvolu sudije porodičnog suda, uspeli su da otkriju da DNK testovi pokazuju da ona ima brata Harija pronađenog 2017. i sestru Romanu pronađenu 2019. Njima su kasnije promenjena imena.

Na prvi pogled, oni su ostavljeni da umru. Neke bebe su napuštene u zatvorenom prostoru na javnim mestima – u bolnicama ili toaletima tržnih centara – gde postoji velika šansa da će biti pronađene. Drugi, poput Elze i njenog brata i njene sestre, ostavljeni su u parkovima ili poljima, gde su šanse za otkrivanje i preživljavanje mnogo manje. Napuštanje dece je nekada predstavljalo mrlju na društvo – kada je Tomas Koram u 18. veku izgradio bolnicu Faundling, samo u Londonu je napušteno oko 1.000 beba godišnje, a napuštali su ih uglavnom siromašni roditelji ili osobe za koje bi takva trudnoća značila izopštavanje iz društva. Ali to je sada retkost.

 - Ako bih nagađala, rekala bih da je u ovom slučaju verovatno postojao problem mentalnog zdravlja -  rekla je Šer.

Takođe krivci mogu biti i neki drugi faktori: droga, nemaština, porodični ili pravni problemi. Čini se da Elza – i njen brat i sestra – nisu bili na radaru zdravstvenih ili socijalnih službi, što ukazuje na nisku društvenu vidljivost. Iz istih razloga, malo se zna o efektu napuštanja na majku, iako studije usvajanja mogu dati trag o mogućem negativnom psihološkom uticaju.

Za Elzinu majku, koja se nosi ne samo sa gubitkom troje dece, već i sa bremenom strašne tajne, pritisci će biti veliki. Prema Šerovoj studiji, oko trećine napuštenih novorođenih beba pronađeno je mrtvo. Za one koji prežive, postoji bol i neizvesnost da se pomire sa ostavljanjem od strane roditelja. Dugoročni efekti na roditelje i decu ostaju nedovoljno istraženi, piše Hafington post

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati