Slobodno vreme

[ Izvor: N1 ]

18. 06. 2024. 09:56 1

Vodič kroz Grčku: Kakve su cene girosa, kafe, voća...

Brojni turisti iz Srbije već uveliko uživaju na plažama Grčke. Oni koji letuju u popularnoj Olimpijskoj regiji kažu za N1 da cene hrane i pića u marketima, restoranima i kafićima prate evropski trend rasta, pa su ove sezone nešto iznad prošlogodišnjih.

Prema rečima čitalaca N1, cene voća i povrća na pijačnim tezgama u Leptokariji uglavnom su slične ili niže nego u Srbiji, pa se paradajz, krastavac i luk mogu naći za evro po kilogramu, a krompir i tikvice za manje od jednog evra.

Lubenica se može kupiti po ceni od 0,6 evra po kilogramu, dinje za 1,50 evra, a trešnje za 1,90. Limun je dva evra, kajsije i jabuke od 1,50 evra pa naviše, dok su breskve između 2,50 i 2,75 evra.

Cena grčke kafe u većini kafića i restorana kreće se od 1,80 do 2,50 evra, espreso i kapućino su između dva i tri evra, a nes je oko tri evra, koliko košta i najjeftiniji fredo. Najniža cena piva od pola litre je četiri evra, za toliko se može popiti i čaša vina, dok je za žestoka pića potrebno izdvojiti najmanje pet evra.

U marketima je flaša vode od 1,5 litra između 0,3 i 0,5 evra, dok je pakovanje od šest takvih flaša 1,70 evra. Najjeftini hleb može se kupiti za 0,9 evra, dok se cene jaja kreću od 0,23 do 0,45 evra po komadu. Cena kačkavalja je od šest do 15 evra po kilogramu, masline su između 4,50 i sedam evra, a litar maslinovog ulja između 13 i 15 evra.

Prosečna cena porcije lignji u restoranima je oko deset evra, koliko koštaju i pileći i svinjski suvlaki, kao i svinjski odrezak i pileći file. Cena paste kreće se u rasponu od pet do deset evra, dok su pice od 4,5 do 11 evra.

Omiljena hrana srpskih turista koji letuju u Grčkoj je giros, a početkom ovog leta za giros pitu potrebno je izdvojiti između 3,80 i 4,50 evra, dok je cena restoranske porcije i do deset evra. Za one koji vole da pojedu nešto "s nogu" tu je i hot dog, koji košta od 2,50 do 3,50 evra.

Kugla sladoleda, kako su nam preneli čitaoci koji su na letovanju u Leptokariji, košta dva evra, za dve kugle potrebno je platiti 3,50 evra, a za tri 4,50 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati