Slobodno vreme
10. 04. 2024. 07:03 0
Na grčkom ostrvu ljudski vek 100 godina: 12 glavnih namirnica
Grčko ostrvo Ikarija je jedna od nekoliko Plavih zona širom sveta u kojima ljudi žive neuobičajeno dugo. Dajan Kočilas, koja potiče s Ikarije, je pojasnila šta se tamo jede.
Godine 2009. grčki lekari i naučnicii su otkrili da je 13 odsto Ikarijaca iz njihove studije starije od 80 godina, u poređenju sa oko 1,5 odsto svetske populacije i oko 4 odsto u Severnoj Americi i Evropi. Ljudi na ostrvu su imali 10 puta veće šanse da dožive 100 godina od Amerikanaca.
Saradnica sajta CNBC Dajan Kočilas ima porodične korene s Ikarije, a skoro dve decenije vodi školu kuvanja iz kuhinje i bašte njene seoske kuće.
Njeni jelovnici su duboko povezani sa tradicijom Mediterana. Objavila je 18 knjiga o grčkoj kuhinji.
Dajan je otkrila koje namirnice koristi mnogo u kuvanju, a jedu ih stanovnici Ikarije.
Pasulj i mahunarke
Ovo su osnovni sastojci načina ishrane Ikarijaca. Dodavanje u vaš svakodnevni plan obroka dokazano povećava dugovečnost i može vam pomoći da izbacite meso iz ishrane. Pokušajte sa: pasuljem, leblebijama, sočivom, suvim graškom.
Beli luk
- Ne bih mogla da zamislim svoj život ili kuhinju bez belog luka! Ima vrhunski ukus, prirodni je sastojak koji je zdrav. Savremeni Ikarijanci se kunu u beli luk. Moja ćerka pravi preventivni miks od sirovog belog luka, planinskog čaja ili čaja od žalfije, đumbira i meda, koje konzumira kada zahladni ili oseti simptome prehlade — ovaj savet je preuzet od našeg prijatelja, Jorgosa Stenosa koji ima 91 godinu - kaže Dajan.
Beli luk skoro svemu što kuvate daje bolji ukus. Postaje slađi dok omekšava i kuva se, dajući gotovo karamelizovan ukus tolikom broju različitih namirnica.
Žitarice
Žitarice celog zrna su sastavni deo ishrane na Ikariji. Evo nekoliko različitih tipova koje treba imati pri ruci: bulgur, faro, testenina od cele pšenice i testenina bez glutena, sa visokim sadržajem proteina, na bazi pasulja, kao što su testenine od leblebija i sočiva.
Bilje/začini
Na Ikariji raste mnoštvo začinskog bilja, ali većina nas može uzgajati nekoliko saksija svežeg začinskog bilja kod kuće. Čak i ako nemate terasu možete ga držati na prozorskoj dasci. Dajan koristi začinsko bilje u mnogim svojim receptima.
Osnovne sušene biljke uključuju: lovorov list, origano, majčinu dušicu, nanu, ruzmarin.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su važan sastojak grčke regionalne kuhinje. Po Grčkoj rastu širom zemlje.
Evo nekoliko najpopularnijih i najzdravijih: bademi, pistaći, susam (tahini), orasi.
Masline
Masline su bile osnovna namirnica u grčkoj ishrani od praistorije, i njih uvek treba imati u zalihama.
U Grčkoj se tradicionalno jedu samostalno ili u salatama.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane i apsolutno je obavezno u ostavi.
Mnogi zdravstveni benefiti povezani su sa mediteranskom ishranom. Stanovnici Ikarije koriste samo ekstra devičansko ulje, što jednostavno znači da je ulje nerafinisano.
Morska so
- Na Ikariji, mnogi ljudi, uključujući i mene, koriste morsku so koja se skuplja u malim prirodnim slanim bazenima koji su se formirali duž stenovite obale ostrva. Ima bolji ukus od obične kuhinjske soli, koja dolazi iz rudnika i koja je u velikoj meri prerađena - kaže Dajan.
Med
- Ovo je jedan od mojih ličnih favorita. Svakodnevno konzumiranje meda jedna je od tajni dugovečnosti ostrvljana. Med je antibakterijski, bogat antioksidansima, uključujući flavonoide, i – za razliku od belog šećera ili veštačkih zaslađivača – pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi. Mnogi ljudi ovde jedu po jednu kašiku svakog jutra - otkriva Dajan Kočilas.
Možete dodati med u čaj, kao i u doručak ili ga umutiti u prelive.
Sušeno voće
Smokve i suvo grožđe su dve vrste sušenog voća koja Dajan uvek ima pri ruci i stavlja ih u razna slana jela, posebno u salate i jela s pirinčem.
Jogurt
Jogurt je fermentisana hrana koja je hiljadama godina deo kulinarske tradicije istočnog Mediterana. Tradicionalni jogurt na Ikariji se proizvodi od kozjeg mleka i ima ukusan kiselkast ukus i kremastu teksturu.
Ako vam se jogurt od kozjeg mleka ne sviđa, zamenite ga onim koji se može naći u našim prodavnicama, a koji je takođe bogat probioticima.
Feta i slični sirevi
Skoro sav sir koji Ikarijanci prave i jedu proizvodi se od kozjeg ili ovčijeg mleka, poput fete. Veliki deo je prirodno fermentisan.
- Tokom godina podučavanja uglavnom Amerikanaca koji dolaze na moje časove, imala sam mnogo ljudi koji su netolerantni na laktozu, ali mogu bez problema da uživaju u tradicionalnim sirevima od kozjeg mleka s ostrva, pa čak i u čaši ili dve svežeg kozjeg mleka - kaže Dajan.
Komentari 0
ostavi komentar