Slobodno vreme

Direktno.rs

27. 11. 2023. 10:38 0

Kratki podsetnik na bonton oblačenja za muškarce

Opšti kodeks oblačenja ili ,,dres kod“ kod muškaraca predstavlja određeni skup pravila i ideja o oblačenju koja su u skladu sa određenom socijalnom grupom, mestom, organizacijom i tematikom, religijom, ličnim stilom...

Upravo da bi se pravile razlike između odela i trenerke postoje neka opšta pravila tj. bonton oblačenja koji važi za određene situacije i dešavanja. 

Treba imati na uma da se moda i odnos prema njoj sa godinama menjao, te da su se isto tako menjale i situacije i društveni konteksti, te samim tim i prilike za koje se danas može spremati i odevati.

Odelo je obavezni deo svakog muškog ormara

Svečano odelo koje je dobrog kroja, broja i dezena predstavlja obavezni komad svakom savremenog muškarca koji se odgovorno odnosi prema sebi i društvenim situacijama u kojima se tokom života može naći.

Odelo za određena zanimanja može biti uniforma, dok drugi mogu da ga nose na svečanim dešavanjima poput rođendana, svadbi i novogidišnjih proslava... U odnosu na stil oblačenja svako može tragati za svojim ličnim pečatom i nečemu po čemu će i obične komade pretvoriti u originalne i senzualne.

Odelo može biti i odraz samopuzdanja, elegancije i otmenosti. Na tržištu se mogu naći brojni modeli koji mogu prezentovani baš ono što svako želi da istakne. Bonton nalaže da cipele i kaiš moraju biti u istoj boji.

Koliki je značaj odela kao odevnog komada koji je izraz elegancije, poštovanja i otmenosti govori i činjenica da je procedura kada neko umre da mu se oblači najkvalitetnije odelo koje je pokojnik voleo da nosi ili se kupuje novo. Ova procedura kada neko umre ili običaj dolazi od toga da se veruje da će pokojnik u njemu biti večno i da je važno da ono bude lepo i kvalitetno.

Kako se nose muške jakne?

Tokom jesenjih i zimskih dana, nekada i prolećnih, nigde se ne može krenuti bez muške jakne. A svaka prilika zbog koje se izlazi iz kuće može zahtevati različite modele.

Zimske muške jakne su u ovom periodu najpopularnije ali vodite računa da li se svaki model uklapa u odevnu kombinaciju koju zahteva posao, šetnja ili odlazak kod prijatelja. Dok su neki modeli praktični i mogu se kombinovati, drugi mogu biti elegantniji i svedeniji.

Pravilo koje važi kada je izbor muške jakne u pitanju jeste da se ne bira ni veća ni manja veličina jer obe mogu biti problematične, a to znači da rame mora da bude tamo gde mu je i mesto, dok rukavi ne treba da budu kratki niti da vise preko dlana.

Farmerice i košulje idealni su komadi za neformalne sitaucije

U neformanijim situacijama poput okupljanja sa prijateljima, odlazak na piće ili večernji izlazak moguće je nostiti najuniverzalnije i ujedno najlakše za kombinovanje komade - farmerice i košulje.

I jedan i drugi komad mogu se kombinovati sa drugim odevnim komadima - košulje sa pantalonama, a farmerice sa majicama, duksevima i slično.

Bonton nalaže da se na košulji nikada ne otkopčava više od dva dugmeta, ali i da ako je nosite uvučenu onda treba da stavite kaiš. A ako nosite kravatu onda njen vrh mora biti malo duži od struka. Međutim, kada nosite košulju bez sakoa, bonton ne preporučuje nošenje kravate.

Predlozi za doček Nove godine

Doček Nove godine je posebno veče koje odiše uzbuđenjem, radošču i elegantnošću. Iako su lokacije za doček mnogobrojne, a najviše ih nudi Beograd, danas su kod nas najčešće one koje se odvijaju u kafićima i restoranima.

Kada je u pitanju kafana ili restoran reč je o elegantnijem stilu oblačenja koji nalaže bonton, a koji se odnosi na odelo, košulje, kravate, elegantne cipele i slično.

Kada je u pitanju ova čarobna noć u našem glavnom gradu ponuda je raznovrsna, ali se jednostavnim ukucavanjem "Nova godina Beograd" može naći raznolika ponuda. A na kojem god mestu od izlistanih da odlučite da proslavite Novu godinu moraćete pažljivo da birate modni stil kojim ćete se predstaviti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati