Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

27. 10. 2023. 07:00 7

Na ovim proizvodima uskoro neće biti roka trajanja

Svake godine se u Srbiji baci skoro 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou, čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, koju je uradio Centar za unapređenje životne sredine.

Kako bi stala na put tome, EU je odlučila da na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukine rok trajanja, odnosno na pakovanjima više neće pisati "najbolje upotrebiti do".

Dr Svetlana Stanišić, profesorka fizičke hemije, za Prva TV potvrdila je da je otpad od hrane globalni problem. Dodaje da se trećina hrane u modernom svetu baca pre nego što stigne do trpeze potrošača.

- To znači da bi bilo poželjno da neke namirnice koje realno ne moraju da imaju rok trajnaja zapravo budu obeležavane drugačije, odnosno da se izostavi rok trajanja na ambalaži. To su so, šećer, beli pirinač, kafa, začini, razna alkoholna pića. Međutim, to ne znači da oni praktično nemaju rok trajanja, bez obzira na uslove u kojima se čuvaju - objašnjava dr Stanišić i otkriva određene okolnosti koje utiču na njihov kvalitet.

Ističe da je važno na kojim temepraturama ćemo da ih čuvamo u našem domu. Svakako ne bi trebalo, pogotovo tokom toplog vremena, da ih držimo napolju, već je neka tamna ostava ili mesto, idealno rešenje. U suprotnom, kako ističe doktorka, može da dođe do razvoja termofilnih bakterija. To su bakterije koje su preživele proces termičke obrade.

- Ista stvar je i sa solju. So može da stoji jako dugo, ali ako primetite da počinje da vlaži, to znači da verovatno počinje da gubi jod. Jod je vrlo važna komponenta soli jer utiče na rad štitne žlezde. Zato je dobro da ga čuvate na suvom i tamnom mestu, daleko od izvora svetlosti i vlage - savetuje dr Svetlana Stanišić za kraj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati