Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 12. 2021. 10:40 5

Ajnštajnova teorija sreće: Da se dogodi ono što želite

Albert Ajnštajn bio je izvanredan naučnik i veliki um, ali nije bio samo nadaren u fizici i u pronalascima koja su menjala čovečanstvo, već je znao i kako da napiše svoju "teoriju sreće". Prema priči, Ajnštajn je tu teoriju zapisao na hotelskom računu da bi se zahvalio za gostoljubivost.

Zapisao je samo dve rečenice, ali toliko snažne i moćne da zasita mogu poslužiti kao apsolutna "teorija sreće" kroz ceo život.

"Miran i skroman život donosi više sreće nego želja za uspehom u kombinaciji sa stalnom brigom", napisao je Ajnštajn.

Na drugom listu papira ostavio je ovu poruku: "Gde ima volje, ima i načina."

Ova dva papiriča kasnije godinama kasnije prodata su na aukciji za veliku svotu novca, ali svako je dobio mogućnost da otkrije i iskoristi Ajnštajnove smernice za srećan život. Dakle, Ajnštajn objedinjuje gledišta istočnjačke i zapadne filozofske tradicije u ovim izjavama.

Budisti se kategorički protive takozvanom "mentalitetu večitih putnika", odnosno stalnom prevazilaženje današnjih prepreka za sutrašnji uspeh. Život u ovom slučaju liči na večnu vožnju metroom do stanice na kojoj maštamo da postoji sreća. Drevni rimski filozof Seneka izrazio je to otvorenije, napisavši - "najveća prepreka u životu je čekanje", ili da gubite vreme brinući se i nadajući se da će se nešto dogoditi.

Njegove reči nam jasno poručuju - Budućnost je nepoznata. Živi sada! Druga rečenica ima još veći značaj jer otkriva da u svakom čoveku postoji potencijal da uradi ono što želi. Čak i kada izgleda da ne postoji rešenje, da su prepreke prevelike i da je ispunjenje cilja daleko, Ajnštajn nas podseća - "Gde ima volje, ima i načina."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati