Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 10. 2021. 13:59 0

Tri znaka da ste žrtva emocionalnog manipulatora

Znakove emocionalne manipulacije nije uvek lako prepoznati, posebno ako manipuliše neko koga volimo i kome verujemo. Manipulacija u vezi se najpre koristi kako bi se uspostavila kontrola nad partnerom, ali i da bi se manipulator osetio nadmoćnim. Najčešće se ovakvi odnosi završavaju burno, a osećanja žrtve manipualcije su povređena, samopouzdanje narušeno, kao i opšte emotivno i mentalno stanje. Zbog toga je važno na vreme prepoznati emocionalnog manipulatora i sprečiti toksičan odnos.

Evo koja tri znaka će ga najpre razotkriti:

1. Navodi vas da posumnjate u sopstvenu procenu

"Gaslighting" je najočiglednija strategija koju koriste manipulatori. Ova tehnika se koristi u taktičkim razgovorima kada manipulator pokušava da ubedi žrtvu da veruje njegovom mišljenju i viziji, a istovremeno da posumnja u svoje gledište i procenu. Formiranje sumnji u naš pogled na svet i instinkte automatski nas čini zavisnim od manipulatora i podložnim njegovim pokušajima kontrole. "Gaslighting" se može nazvati situacijom kada vas manipulator "pravi ludim" i najčešće je koristi kako bi se opravdao za svoje greške, a možda čak i pebacio krivicu na vas i ubedio vas da niste u pravu. Manipulatori često koriste slabosti svojih žrtava i bude sumnju u njima kako bi ih učinili ranjivim.

2. Strah od napuštanja

Većina žrtava emocionalne manipulacije u odnosima zanemaruje očigledne znakove upozorenja, jer se plaši da će biti napuštena i sama. To dovodi do uspostavljanja toksičnih i nezdravih odnosa koji negativno utiču na emocionalno i mentalno zdravlje. Strah je prvi znak manipulacije i signal da je vreme za prekid takve veze.Takođe, prvi korak svakog manipulatora jeste da učine da žrtva padne u potpunu zavisnost od njega. Najčešće to rade tako što ih izoluju postepeno od porodice i prijatelja.

3. Poređenje sa drugim ljudima

Manipulatori uvek upoređuju žrtvu manipulacije sa drugim ljudima kako bi uništili samopouzdanje osobe. Najčešće im ukazuju na uspehe i dobre strane drugih ljudi, nagoveštavajući loše postupke žrtve, zbog čega se osećate manje vrednim. Na kraju, žrtve razvijaju osećaj nesavršenosti u svemu što rade, što dovodi do anksioznosti i emocionalne nestabilnosti.

Ovakvi signali su znak za uzbunu, odnosno svi jasno poručuju da ovaj odnos treba prekinuti. Ne zaboravite, ljubav nije bol, već lepota, iskrenost i nežnost. Zaslužujete samo najbolje od odnosa, zaslužujete podršku i ljubav u svakom trenutku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati