Slobodno vreme

Direktno.rs

18. 10. 2021. 13:34 1

Devet neobičnih načina da brzo popravite dan

Ako se u poslednje vreme sve češće osećate neraspoloženo, niste jedini - novi podaci pokazuju koliko je pandemija koronavirusa uticala na mentalno zdravlje. To je jasno iz studija koje nam dolaze iz sveta. Tako je, na primer, jedno istraživanje u SAD otkrilo da je 68 odsto mladih tokom pandemije doživelo pad energije, 59 odsto je imalo problema sa spavanjem, 52 odsto nije uživalo u obavljanju poslova, 49 odsto je imalo slab apetit ili se prejedalo, 48 odsto je imalo problema sa koncentracijom, a 28 odsto je imalo misli o samopovređivanju.

Ako se borite sa napadom "pandemijskog bluza" – ili bilo kojom drugom vrstom lošeg raspoloženja – evo nekoliko neobičnih, ali efikasnih saveta da se vratite "na noge":

Čulna stimulacija

Sve što pobuđuje vaša čula brzo vas izvlači iz "mraka", dobrim delom jer pomaže u resetovanju vašeg autonomnog nervnog sistema. Pustite muziku, gledajte fotografije ili film, probajte neki novi ukus, dodirujte materijale različitih tekstura.

Isprobajte "astronautsku šetnju"

Probajte maksimalno usporeno hodanje sa naglašenim koracima. U početku ćete se možda osećati smešno, ali u roku od nekoliko minuta verovatno ćete se osećati mnogo bolje.

Pomirišite eterična ulja ili bilo šta sa snažnim mirisom

Miris je brzi put za stimulaciju mozga.

Ljuljajte se u stolici za ljuljanje

Zdravstvene prednosti ljuljanja su zapanjujuće. Ljuljanje angažuje mišiće bedara i stomaka, povećava cirkulaciju i poboljšava snagu i fleksibilnost kolena. Utiče i na parasimpatički nervni sistem. Setite se dece kada se uznemire – imaju prirodnu sklonost da se ljuljaju, što oslobađa endorfin.

Skačite na lopti za vežbanje ili na trambolini

Ne samo da je zabavno, već poskakivanje povećava protok krvi u mišiće i pokreće oslobađanje endorfina – prirodnog sredstva za smirenje mozga.

Idite u prirodu

Istraživanja u rastućoj naučnoj oblasti koja se zove ekoterapija pokazala su snažnu vezu između vremena provedenog u prirodi i smanjenja stresa, anksioznosti i depresije.

Vežbe otpora

Takav tip vežbi pomaže da se energija polako i sigurno vrati u vaše telo. Lopta za stiskanje je odličan primer. Uzmite loptu veličine dlana i polako, ravnomerno je stisnite i otpustite. Fokusirajte se na napetost i oslobađanje te napetosti.

Multisenzorne vežbe pažnje

Multisenzorne vežbe pažnje unakrsno angažuju čula, što daje dodatni podsticaj vašem nervnom sistemu i raspoloženju. Uzmite mali balon i napunite ga nekom vrstom hrskavog zrna (kinoa, pirinač, mali pasulj). Držite balon obema rukama i polako ga kotrljajte napred, stišćući i gneteći pri svakom okretu. Obratite pažnju ne samo na to kako se osećate, već i slušajte zvuka.

Razbudite svoj mozak

Aktiviranje mozga putem lakih radnji dobar je način da pobedite apatiju i neraspoloženje. Recimo, razgledajte prostoriju i imenujte sve boje koje vidite. Prebrojte prozore, stolice ili knjige na polici oko sebe. Pronađite objekat u prostoriji koji počinje sa A, zatim B, pa V (prođite kroz azbuku). Držite i opišite neki predmet govoreći naglas. Brojite unazad od 20 do jedan, naglas. Pokušajte sa izražajnim pisanjem.

Jednostavno pokretanje nervnog sistema, cirkulacije krvi, ispuštanje endorfina i omogućavanje limfnom sistemu da iscrpi toksine može zaista mnogo pomoći u čišćenju uma i poboljšanju raspoloženja.

Ipak, ne zaboravite da je klinička depresija realni i nimalo naivni problem. Ako simptomi neraspoloženja i bezvoljnosti potraju dve nedelje ili više, vreme je da se obratite lekaru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati