Slobodno vreme

[ Izvor: besnopile.rs ]

13. 02. 2021. 17:38 1

Odakle to da je razbijeno ogledalo sedam godina nesreće?

Svima je poznato sujeverje da osobi koja razbije ogledalo sledi sedam godina nesreće. Ali pitanje je odakle dolazi ovo verovanje?

Postoje dva tumačenja:

1. Nekada su ogledala predstavljala veliku retkost

Tehnologija pravljenja ogledala kakve mi sada koristimo postoji tek odnedavno. U dalekoj prošlosti su postojala ogledala, ali ih nije bilo lako napraviti. Za izradu su se koristili retki materijali kao što je vulkansko staklo, na primer. Čak i kada ste imali sav potreban materijal, morali ste da vladate posebnom tehnologijom izrade, koje se čuvala od javnosti.

Na primer, Venecija se u 15. i 16. veku proslavila po svojim zanatlijama koji su pravili staklo i izvozili ga širom Evrope, ali su oni svoje umeće čuvali od drugih, kako bi sačuvali monopolsku poziciju. Iz ovih razloga nije svako posedovao ogledalo u kući, naročito ako su u pitanju bila siromašna sela, daleko od glavnih puteva.

Neku vrstu ogledala ste mogli da kupite na nekom vašaru ili od zalutalog putujućeg trgovca, po izuzetno visokoj ceni i zato ste ga čuvali kao oči u glavi. Ko nije imao ogledalo, mogao je da se ogleda samo u odrazu u vodi.

Uverenje, da će onaj ko razbije ogledalo imati sedam godina nesreće, se pojavilo da bi ih ljudi pazili i čuvali od oštećenja. Retkost i skupocenost ogledala je, po nekim mišljenima, bila jedan od uzroka ove praznoverice.

2. Ogledalo hvata čovekovu dušu

Stari Rimljani su verovali da ogledalo zahvata deo čovekove duše, zbog toga što čovek u njemu može da vidi svoje lice. Zato kad bi se ogledalo razbilo, verovalo se da će jedan deo duše onog ko ga je razbio ostati zarobljen u ogledalu. To bi trajalo sedam godina, jer se svakih sedam godina ljudska duša obnavljala, po verovanju starih Rimljana.

Naravno, postojali su načini da se ovo prokletstvo preokrene. Neki od načina su bili dalje razbijanje ogledala u najsitnije deliće. Tada bi se deo zarobljene duše oslobodio. Drugi efikasan način je predstavljalo zakopavanje delića ogledala ispod drveta za vreme punog Meseca. Treći način je bilo bacanje delića u reku koja bi sve pročistila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati