Savremena žena

[ Izvor: Kvadratura kruga ]

14. 03. 2024. 13:21 2

Srpska porodica u Hrvatskoj: 9 sinova i 7 ćerki

Njih ima 18 u jednoj kući, među njima vlada sloga, a njihovo bogatstvo se ne meri materijalnim stvarima

Porodica Jurković iz sela Uglješ u Baranji, važi za jednu od najbogatijih srpskih porodica u Hrvatskoj. Njihovo bogatstvo ne meri se onim materijalnim, već brojem dece.

Imaju ih šesnaestoro, devet sinova i sedam kćeri.

- Nismo planirali, ali desilo - kaže kroz osmeh mama Radmila, prava vrednica dodajući da joj najmlađe dete ima 9 godina a najstarije 34!

Dva sina već su se oženila i odvojila a udala im se i jedna ćerka koja s mužem i detetom živi u Rijeci. Sinovi su otišli u Nemačku za boljim životom.

Na pitanje kako je to bilo kad su bili mali, Radmila potvrđuje da je valjalo spremiti i po 54 obroka, oprati isto toliko tanjira... Ustajala je u 6 ujutru a na nogama bila do do 10-11 uveče.

A kako su izdržavali finansijski, kad je i po njih 10 odjednom išlo u školu?

- Svakako, sirotinjski... Bilo nam je teško u početku kad su bili mali a sad još samo četvoro najmlađih ide u školu. Bilo je teško 10 karata za autobus da platiš, a kako da daš

Inače, u porodici Jurković niko nema stalan posao, a veća deca rade sezonske poslove, uglavnom na primorju... Jedan od starijih sinova Slobodan kaže da je radio svaki dan bez slobodnog dana i po 15 sati dnevno... I kod kuće ima sezonskog posla ali kaže da su plate male, jedva da preživiš, ništa drugo.

Dobiju nešto socijale i dečjeg dodatka a time jedva da se pokriju komunalije. Otac familije Petar kaže da to malo što primi posle računa može da mu bude najviše tri dana, da kupi ’leba i to je to.

Roditelji su se svega odrekli zbog njih a deca su već velika, vide da nema pa i ne traže. Lepo se slažu, dele sve, a od svega samo ljubavi ne nedostaje, nje imaju na pretek.

Na početku rata u Hrvatskoj pobegli su iz Slavonije i nastanili se u Baranji, tu su dobili nekakvu kuću za koju još nisu dobili papire da je njihova i to tako traje godinama.

Imaju nešto zemlje i nešto stoke, tek da se prehrane i da imaju za slavu.

Inače, krsna slava im je Đurđevdan.

Sva deca rade i pomažu koliko mogu, oko stoke, štale, očiste svinjac... Dosad im pomoć nije stigla ni od koga a vele da milostinju nikad nisu tražili.

Manji su željni svega, neko bi mobilni, neko kompjuter za školu, a poneki dele čak i krevet jer ih nema dovoljno za sve.

Svojevremeno su, dok su svi bili u kući, jeli 54 obroka, pa je Radmila pravila od jutra do mraka.

Radmila kaže da nikad nije zažalila što ih je toliko rodila, a tata Petar kaže da je za njih oduvek imao samo jedan savet - budi čovek!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati