Savremena žena

16. 03. 2024. 15:02 0

Srpska haljina kojom je Milena Dravić opčinila Kan (FOTO)

Haljine od prizrenske svile bile su i ostale simbol prefinjenosti i lepote, a jednu takvu nosila je i Milena Dravić na čuvenom festivalu u Kanu.

Institut za kostime Metropoliten muzeja u Njujorku krije jedan vrsni komad modnog dizajna iz Srbije. U pitanju je anterija izrađena u okviru srpske građanske nošnje u Prizrenu.

Kako navodi autorka posta na platformi X, ova haljina je dospela u njujorški muzej kao poklon jedne srpske porodice koja se tamo odselila. U muzeju su je zaveli kao komad od neprocenjive vrednosti.

- Ovo je bila anterija koja se šila za venčanje. Žena koja je donela u Ameriku je nasledila od svoje majke. Bili su poznata donatorska porodica iz Srbije i to su nastavili u Americi. Na kraju su sve blago vezano za tradiciju poklonili ovom muzeju .

A kad je u pitanju prizrenska svila i negovanje nasleđa, tu je i priča o Mileni Dravić. Naša legendarna glumica nosila je haljinu od prizrenske svile 1980. u Kanu i njom tada očarala sve.

Milena se uvek trudila da u inostranstvu prikaže i neka obeležja ovdašnje tradicije i to je učinila i kada je primila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Gorana Paskaljevića "Poseban tretman".

Autorka Tanja Nježić u monografiji "Milena Dravić" prenosi glumičin utisak o tome.

- Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, naš čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit. Tamo je, razume se, bilo puno stranaca. Ljudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal. Po povratku u Beograd kupila sam – ako se još iko seća prodavnica po gradu koje su se zvale 'Duga resa' gde se prodavalo srpsko platno i slične stvari – poručenih čitavih 40 metara prizrenske svile i slala je u London, Pariz… To me podseti na Ameriku, gostovanje sa predstavom 'Milena u svetu muškaraca' koju sam radila po tekstu Duška Radovića. Tamo sam upoznala Lajzu Mineli. Divan susret, dirljiv razgovor… Poklonila sam joj za uspomenu suvenir, mali par srpskih opanaka.

Prizren je inače još od doba Turaka bio poznat po proizvodnji svile koja je odatle izvožena i u Evropu, a pojedini prelepi komadi od ovog materijala, koji su pobedili vreme, i danas osvajaju lepotom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati